Odlazak radne snage – najveći problem Srpske

0
368
Najveći problem u Republici Srpskoj je odlazak radne snage i natalitetna politika, jer radnici neće ostati da rade za 500-600 KM i zbog toga se plate moraju povećati – poručila je Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske na konferenciji o temi “Veće plate i bolji uslovi rada za ostanak radnika u Republici Srpskoj”.

Mišićeva je istakla da za takvo nešto ima prostora, jer kaže – ako poslodavac ima dobit od dva miliona, neka odvoji 10 odsto za plate radnicima.

Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Srpske, na konferenciji je poručio da Vlada radi na povećanju plate. Što se migracija tiče, istakao je da je ovo globalni problem, ali od novog Zakona o podsticajima očekuje da donekle riješi ovaj problem.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, Duško Milunović, ocjenjuje da je potrebno stvoriti povoljan privredni ambijent da bi ljudi ostali. Podsjeća da je Vlada donijela set zakona kako bi se riješio problem odlazaka.

U Privrednoj komori Srpske upozoravaju da na nekim radnim mjestima bukvalno nema ko da ih zaposli, jer je, kaže predsjednik Komore, Borko Đurić, u svim oblastima doslo do deficita radne snage. Predlaže da nadležni razgovaraju sa onima koji odlaze, pa da na osnovu toga naprave istraživanje.

Konferenciju u banjalučkom hotelu “Bosna” je organizovao Savez sindikata Republike Srpske.

PODIJELI