Odlazeći Savjet ministara prima službenike na ukupno 43 konkursa

0
510

U posljednjih nekoliko nedjelja sve su češći novi konkursi na internet stranici Agencije za državnu službu /ADS/ BiH i to za prijem rukovodećih državnih službenika u ministarstvima Savjeta ministara, a trenutno ih je 12 otvorenih i 31 u postupku.

Ministarstvo civilnih poslova, na čelu sa Adilom Osmanovićem, ponovo internim oglasom prima rukovodećeg službenika, odnosno pomoćnika ministra za sport, a nedavno je i sekretar Ministarstva postavljen kroz interne procedure bez javnog konkursa.

Iz Centara civilnih inicijativa /CCI/ tada su upozorili da to predstavlja potpuno odsustvo transparentnosti u popunjavanju radnih mjesta u državnoj službi, a izvori iz Savjeta ministara tvrde da ovih dana neki odlazeći ministri vrše snažan pritisak na ADS da se zaposle kadrovi po njihovj želji.

Tako je prije nekoliko dana ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić pokušavao da isposluje da stranačke kadrove imenuje u Direkciju za civilno vazduhoplovstvo u Banjaluci, a ima određene zahtjeve i prema rukovodstvu Agencije za policijsku podršku BiH.

Popunjavanje radnih mjesta uoči dolaska novog saziva Savjeta ministra u ovom mandatu je eskaliralo jer je riječ o stranačkoj raspodjeli najvažnijih rukovodećih pozicija koje su se popunjavale i prije isteka mandata prethodnika, kao što je bio slučaj sa imenovanjem generalnog sekretara Predsjedništva BiH Zorana Đerića.

Nacionalna struktura u većini ministarstava je narušena uglavnom na štetu Srba, pa od devet sekretara ministarstava u Savjetu ministara samo je sekretar Ministarstva finansija i trezora BiH Sanja Јokić imenovana na javnom konkursu u prošlom mandatu.

Prije nekoliko dana dva mjesta sekretara iz reda Srba popunjena su internim konkursom i ličnim izborom ministara iz SDA – Adila Osmanovića i Semihe Borovac kada su imenovane Biljana Čamur-Veselinović u Ministarstvu civilnih poslova i Nina Pilavdžić Mišković u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Mjesta sekretara ministarstava nemaju ograničen mandat, kao ni mjesta pomoćnika ministara, a u ovom manadatu uvedena je nova praksa internog popunjavanja mjesta na ovim pozicijama zbog čega je bilo negodovanja u samom Savjetu ministara poput zahtjeva ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevande da se ova mjesta popunjavaju javnim konkursom.

Nakon što Osmanović nije udovoljio Bevandinim dopisima pa je imenovan sekretar u internoj proceduri, sada se imenuje i pomoćnik ministra za sport.

Srna je ranije pisala da je Sud BiH poništio konkurs za izbor predstavnika BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, a da je Dženan Salčin vršilac dužnosti direktora Agencije za javne nabavke već skoro dvije godine, što je grubo kršenje zakona, posebno što on nema tri godine iskustva na rukovodećim pozicijama pa ne bi ni ispunio uslove konkursa.

U ovom mandatu Savjeta ministara BiH mijenjali su se uslovi za sistematizacije radnih mjesta, skraćivao broj potrebnih godina iskustva na istim, sličnim ili rukovodećim pozicijama samo kako bi se imenovali stranački kadrovi, čime je dodatno narušena kompetencija zaposlenih u institucijama BiH.

Ni zakonsko ograničenje zapošljavanja bez saglasnosti Savjeta ministara nije spriječilo gomilanje administracije jer su po stranačkim dogovorima ove saglasnosti i davane, uglavnom na zatvorenom dijelu sjednica i bez najava na dnevnom redu.

(RTRS)

PODIJELI