Odlučili da vojnicima i podoficirima povećaju plate

0
366
????????????????????????????????????

Predstavnički dom bh. Parlamenta odlučio je sinoć da poveća plate vojnicima i podoficirima u Oružanim snagama Bosne  i Hercegovine.

Poslanici su izglasali zakon u prvom čitanju koji predviđa izdvajanja  dodatnih  skoro deset  miliona maraka za plate u Oružanim snagama. I to je danas mnogima sporno. Gdje naći novac,  jer  budžetom koji je nedavno usvojen u bh. Parlamentu nisu planirane pare za povećanje plata.

“Sigurno i pouzdano finansiranje nije obezbjeđeno na ovaj način, pogotovo ako znamo da se u ovom zakonu u članu 4 piše da se sredstva nalaze u budžetu, dakle u budžetu tih sredstava nema”, rekao je Mirsad Isaković, poslanik SBB-a u Predstavničkom domu PS BiH.

Niko ne spori da bi vojnici u oružanim snagama trebalo da imaju veće plate, kažu pojedini poslanici. Prosječna je oko 650 maraka, što je razlog da mnogi napuštaju službu i traže drugi posao. Ipak, mnogi tvde da je o tome trebalo razgovarati prije usvajanja budžeta, a ne svaki put kao u pravilu obećanja slati u izbornoj godini.

“Poslanici kao po pravilu uvijek pred izbore šalju prijedloge za izmjenu  zakona, zakona o Oružanim snagama ili zakona o službi kojim se na populistički način postavlja pitanje povećanja plata određenim  kategorijama, naročito onim kategorijama kojih ima puno da će glasati za njih”, izjavila je Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH.

O svemu smo dobro razmislili, kaze Borjana Krišto, na čiji je prijedlog Predstavnički dom i izglasao povećanje plata vojnicima i podooficirima. Kaže da je sa strančkim kolegom, ministrom finansija, razgovarala o eventulanim izvorima finasiranja, a ima nekoliko prijedloga. Savjet ministra bi, poručuje, trebao da izabere najbolji.

“Dakle postoji način da se smanji osnovica, jer osnovicu utvrđuje Savjet ministara i sredstva se mogu na taj način osigurati za povećanje koeficijenta, zatim drugi način je da se usklade koeficijenti  i to je za mene prihvatljivo, ali evo vidjećemo neka Savjet ministara predloži”, rekla je Borjana Krišto,  predsjedavajuća Predstavničkog doma bh. Parlamenta”

Potvrdi  li se u drugom čitanju ono sto je bh. Parlament usvojio, o svemu bi trebalo da se izjasne i delegati Doma naroda. Do tada bi i Savjet ministara trebao da razjasni dilemu da li i odakle novac za najavljeno povećanje plata.

atv

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here