Održana 23. Vaskršnja manifestacija u organizaciji SPKD “Prosvjeta” Prnjavor (FOTO)

0
153

U Prnjavoru je održana 23. po redu Vaskršnja manifestacija u organizaciji SPKD „Prosvjeta“ i uz podršku grada Prnjavora.

Prnjavorčani su i ove godine uživali u bogatom kulturno- umjetničkom programu u kojem su se igrama predstavili brojni domaći, ali i gostujući ansambli.

Na Vaskršnjoj smotri folklora publici su se, pored domaćina, SPKD „Prosvjeta“ iz Prnjavora, predstavili SKUD „Derventa“, KUD „Dušan Stanković“ iz Čečave, kao i gosti iz inostranstva- KUD „Tamo daleko“ iz Roterdama i SKUD „Jovan Lazić“ iz Belog Manastira.

 

 

„Došli smo ovdje kod vas u Prnjavor na poziv prnjavorskog Kulturno- umjetničkog društva. Mi jako puno volimo da putujemo, da se upoznajemo sa drugim folklorašima, i da igramo ali i gledamo druge koreografije“, rekla je Anastasija Ćirić, iz KUD „Tamo daleko“ iz Roterdam i poručila da im je jako lijepo u Prnjavoru, posebno što je nekima i prvi put da su u Prnjavoru.

 

 

Iz susjedne Hrvatske prnjavorskoj „Prosvjeti“ u goste došli su članovi SKUD „Jovan Lazić“ iz Belog Manastira.

 

 

Doktorka Svetlana Pešić, predsjednik SKUD-a, kaže da prvi put da gostuju u Prnjavoru.

„Prošle godine Prnjavor je bio naš gost, na našoj manifestaciji. Sada smo dobili poziv od njih, a cilj svega ovoga jeste druženje, razmijenjivanje iskustava, upoznavanje drugih kultura i to je ono što je najvažnije“, poručila je Svetlana Pešić.
Aleksandar Ostojić iz Belog Manastira rekao je da se njihov SKUD Prnjavorčanima predstavio Igrama iz Vranjskog polja.

„Folklor igram od 1998. godine i održala me je ljubav prema folkloru, ali i da je tradicija u pitanju, jer svi u mojoj porodici igraju folklor“, rekao je Ostojić.

Poručuje da kada se voli, ništa nije teško, a mladima savjetuje da se priključe folkloru i da ne odustaje ako nekada bude teško.

Prnjavor je i ove godine pokazao da je dobar domaćin i da je mjesto u kojem se njeguje kultura i tradicija.

 

 

Isto kao što i prnjavorčani gostuju na brojnim smotrama, festivalima i događajima kod svojih brojnih prijatelja; uvjerili smo se i da su posjete itekako uzvraćene, te da gosti rado dolaze u Prnjavor.

Scena prnjavorskog Centra za kulturu osvojila je oči i srca svih prisutnih, koji su, prenoseći na sceni ljepotu koraka, oslikavali našu tradiciju.

Saša Arsenić, umjetnički rukovodilac SKUD „Derventa“, prisjetio se da je SKUD „Derventa“ prvi nastup u Prnjavoru imao sada već davne 2006. godine.

„Od tada, skoro da nema godine da nismo učestvovali. Rado se odazivamo na Vaskršnju manifestaciju, jer nam je uvijek čast i zadovoljstvo učestvovati“, kaže Arsenić, te s ponosom ističe da nema ni boljeg povoda  i razloga za sav trud kada se ovoliko velik broj omladine okupi na jednom mjestu, sa istim ciljem.

Tamara Prodić, članica SKUD „Derventa“ pojasnila je da se u Prnjavoru predstavljaju novom koreografijom „Vlaške igre iz Kobišnice“, a da ona nosi nošnju tek udate žene.

„Dugo smo radili na ovoj koreografiji, sada je predstavljamo već drugi put. Prvi put smo je predstavili na našem jubilarnom koncertu u Derventi ove godine“, podsjetila je Tamara.

KUD „Dušan Stanković“ iz Čečave sa Prnjavorom sarađuje već niz godina, potvrdila je Nataša Mastilović, predsjednik i koreograf ovog Kulturno- umjetničkog društva.

 

 

„Veliko mi je zadovoljstvo da najavim da ćemo 19. maja održati veliku smotru folklora. Očekujemo oko 600 folkloraša, a među njima i nama jako dragi gosti iz Prnjavora“, rekla je Mastilović i poručila da je folklor više od igre.

„Nije samo naučiti lijepo igrati, nego treba naučiti i biti dobar čovjek i biti dobar drug. Folklor nas odvaja od svih gluposti ovoga svijeta, kao što su mobilni telefoni, cigarete, alkohol..“, kaže Mastilović i pojašnjava i da psiholozi i pedagozi ukazuju na značaj folklora, odnosno koliko je on važan za dječiju motoriku, koordinaciju i sve druge važne stvari.

Matea Rodić iz Čečave kaže da se folklorom bavi već dvije godine i da joj se sviđa igrati, ali i putovati.

„Najviše volim igrati izvorna kola. Nije teško naučiti, vjerujem da svi mogu naučiti“, sigurna je Matea.

SPKD „Prosvjeta“ Prnjavor tokom godina ima dosta organizovanih događaja. Priznaju da nije jednostavno sve organizovati, ali zbog djece, njihove želje, truda i zalaganja, sve se prepreke prevaziđu, a djeca uživaju da na ovakvim i sličnim manifestacijama prikažu sve što su naporno vježbali i pripremali.

 

 

Ove godine 23. po redu Vaskršnja manifestacija, u izmijenjenom ruhu u odnosu na ranija izdanja; ali jednako kvalitetna i bogata.

„Ove godine, sedam dana kasnije, poslije Vaskrsa, zbog poklapanja sa Đurđevdanom, odlučili smo da Vasktršnje svečanosti prebacimo za ovu nedjelju“, pojasnio je Branko Milišić, umjetnički rukovodilac SPKD „Prosvjeta“ Prnjavor.

 

 

Milišić kaže da i ove godine imaju dosta gostiju, a najveća radost u svemu su djeca, kojih ove godine ima izuzetno puno.

„Svi su tu, igraju, pjevaju, druže se, i možemo reći da nam je ovaj koncert uspio“, zadovoljan je Milišić.

Sofija Đumić, članica izvođačkog ansambla SPKD „Prosvjeta“ Prnjavor prisjeća se da folklor igra 13 godina.

„Upisala sam se prvenstveno zato što volim da igram, volim muziku i ples. Jako je važno i to što sam na folkloru stekla jako dobre prijatelje, i zbog toga sam, pored svoje ljubavi prema folkloru, i ostala da se time bavim ovoliko broj godina. Jako sam ponosna na svoje prijatelje i saigrače“, rekla nam je ova mlada djevojka.

Gradonačelnik Prnjavora, Darko Tomaš, zahvalio se SPKD „Prosvjeta“ Prnjavor koji veliki broj godina organizuje Vaskršnju manifestaciju.

„Ovo je nešto zaista predivno u našem gradu. Zahvaljujem se „Prosvjeti“ na svemu što rade, prije svega motivišući i mobilišući mlade ljude da budu njihovi članovi, odgajajući ih, učeći ih kulturi i tradiciji našeg naroda i našeg kraja i radeći to na pravi način zaslužuju da ovu važnu manifestaciju oni svake godine organizuju i vode“, rekao je Tomaš i poručio da će SPKD „Prosvjeta“ uvijek imati podršku grada.

Generalni pokrovitelj Vaskršnje manifestacije bio je grad Prnjavor, a prijatelj manifestacije kompanija Supernova.

 

(TV K3)

PODIJELI