Održana izložba rasnih grla stoke u Prnjavoru

0
1188
SAMSUNG CSC

Na izložbi rasnih grla stoke, koja je danas održana u Prnjavoru, najviše nagrada osvojio je poljoprivrednik Boro Babić iz mjesta Štrpci.

Babić je sa svojim grlima osvojio ukupno pet nagrada – u kategoriji junice holštajn-frizijske rase prvo mjesto, krave simentalske rase prvo i drugo mjesto, te treće mjesto u kategoriji krave holštajn-frizijske rase i mlade junice simentalske rase.

Na ovoj porodičnoj farmi 35 krava daje dnevno 650 litara mlijeka.

Manifestaciji je prisustvovao načelnik Odjeljenja za poljoprivrednu politiku i međunarodnu saradnju Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske Vladislav Trifković, koji je rekao da je od velikog značaja da se promoviše selekcija u genetici.

“Nije važno imati samo veliki broj grla, važno je i kakvog su kvaliteta. Posebno raduje što su danas ovdje nasljednici imanja koji će nastaviti razvijati proizvodnju”, istakao je Trifković.

Načelnik opštine Prnjavor Siniša Gatarić ocijenio je da je ova izložba do sada najuspješnija i po broju grla i po kvalitetu.

“Prisustvo mladih poljoprivrednika daje nadu da ćemo uspjeti sačuvati proizvodnju hrane, kao jednog od glavnih resursa”, naveo je Gatarić.

Načelnik Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu opštine Prnjavor Dragana Tomaš precizirala je da je u takmičarskom dijelu, u pet kategorija, učestvovalo 16 izlagača sa 34 grla.

“U revijalnom dijelu bila su po tri izlagača iz oblasti svinjarstva i ovčarstva, jedan iz kozarstva i pet iz konjarstva”, dodala je ona.

Svoje proizvode predstavili su “Mlijekoprodukt” iz Kozarske Dubice, članovi Udruženja pčelara “Bagrem iz Prnjavora, dvojica samostalnih proizvođača, te udruženje žena “Tkanica” iz Prnjavora.

Prvi put na izložbi su se predstavili i proizvođači stočne hrane, sjemenske robe i zaštitnih sredstava.

Tomaševa je naglasila da opština Prnjavor poljoprivredne proizvođače pomaže finansijski putem program podsticajnih sredstava, te organizuje stručna predavanja.

Prema upisu u novi registar gazdinstava, na području ove opštine ima 1.700 poljoprivrednih proizvođača, od kojih je u sistemu opštinskih podsticaja 550 poljoprivrednika iz različitih grana proizvodnje.

Treću izložbu rasnih grla stoke u Prnjavoru organizovali su opštinsko Udruženje poljoprivrednih proizvođača Prnjavor i Komunalno preduzeće “Park” u saradnji sa opštinskim Odjeljenjem za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Pokrovitelj manifestacije je načelnik opštine Siniša Gatarić, a sponzori su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i “Mlijekoprodukt” iz Kozarske Dubice.

Današnja izložba organizovana je u povodu krsne slave opštine – Preobraženja Gospodnjeg. srna

PODIJELI