Održana manifestacija ”Živimo zajedno, ali sa razlikama”

0
672

U Centru za kulturu u Prnjavoru sinoć je održana manifestacija “Živimo zajedno, ali sa razlikama” kojom se daje podrška djeci sa poteškoćama u razvoju da se socijalizuju u društvu.

Tanja Živković, majka dječaka Uroša koji se na početku života suočio sa zdravstvenim poteškoćama, kaže da njihova javna borba sa predrasudama traje pet godina.

Ona je prije nekoliko godina, kako bi sinu pomogla u razvoju određenih sposobnosti, pokrenula i radionicu “Ukijeva čokoladna bajka” u kojoj zajedno prave praline.

“Na početku je to bila tabu-tema, bilo je mnogo teže o tome pričati nego danas. Uvijek će biti razlike, jer nismo svi isti. Upravo u tome i jeste sva ljepota u životu, a ta razlika doprinosi i boljem društvu”, istakla je Živkovićeva.

Ona je navela da se sinoćnom manifestacijom, koja je uvrštena u program obilježavanja 24. marta – Dana opštine Prnjavor, nastoji promovisati inkluzivni pristup da djeca sa poteškoćama u razvoju učestvuju na javnim nastupima, da što više budu angažovana u javnom životu.

Miljan Živković kaže da se njegov mlađi brat Uroš voli igrati, zabavljati i družiti.

“Neke male razlike između nas postoje, ali niko nije isti. Svi smo mi posebni na svoj način”, rekao je Miljan, koji je sinoć sa drugarima iz šestog razreda Osnovne škole /OŠ/ “Miloš Crnjanski” iz Potočana u prigodnom programu nastupio sa ruskom pjesmom “Kaćuša” i u dvije koreografije sa pionirima folklornog ansambla Gradskog kulturno-umjetničkog društva “Pronija”.

U programu je učestvovala i Lana Kovačević, učenica devetog razreda OŠ “Branko Ćopić”, područnog o djeljenja u Štrpcima, koja kaže da djeca sa posebnim potrebama imaju u sebi mnogo više iskrene ljubavi i topline.

“Oni svijet posmatraju na drugačiji način zbog čega im treba posvetiti posebnu pažnju. U pismu Urošu koje sam posebno napisala za ovu priliku pokušala sam da objasnim moje razmišljanje. On me možda ne čuje, ali me čuju drugi kojima želim da poručim da više pažnje posvete životnim vrijednostima i radostima”, rekla je Lana.

Program opštinskih svečanosti biće nastavljen danas literarnim takmičenjem za učenike OŠ “Petar Kočić” iz Šibovske koji će pisati o temi “Znam da se bajke ostvaruju” i pozorišnom predstavom “Izvolite u bajku sa Pepeljugom” u izvođenju Dramske scene Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” , kojoj će prisustvovati i poznati dječiji pisac Ljubivoje Ršumović.

(Srna)

PODIJELI