Održana promocija projekta ”Dušu nisu ubili”: Prisjećanje na golgotu Srba u 20. vijeku

0
1143

Promocija projekta “Dušu nisu ubili”, koji se sastoji od istoimenog dokumentarnog filma i knjige svjedočenja, autorke Mire Lolić Močević i istoriografske monografije “Zatiranje Srba u Bosni i Hercegovini u 20.vijeku”, čiji je autor istoričar Draga Mastilović, održana je večeras u Narodnoj bibiloteci u Prnjavoru.

Prnjavorčani su imali priliku da od novinarke i književnice Mire Lolić Močević čuju niz potresnih svjedočenja kao i kroz kakve golgote je prošlo srpsko civilno stanovništvo u 20. vijeku. Močevićeva je istakla da se bavila isključivo stradanjem civilnog stanovništva – žena, djece i staraca, a korišteni su dostupna dokumentacija i svjedočenja članova stradalnih porodica  tokom sva tri rata u 20. vijeku.

„Ovom promocijom želimo da ostavimo traga u našem nezaboravu, u onom što se dešavalo Srbima, srpskim civilima u BiH u 20. vijeku. Šest naučnih radnika koji su govorili u ovom projektu su rekli da nažalost nema takvog naroda koji je na kućnim pragovima stradavao u tri rata. Zajednički imenitelj za 59 ljudi koji su svjedočili o stradanju jeste da su oni i njihove porodice u tri rata stradavali kao civili“ , kaže Lolić Močević.

Glavni zadatak autora ovog projekta je da se sa stradanjima Srba, naročito žena, djece, starih i nemoćnih, upoznaju Srbi, ali i cijeli svijet.

“Cilj projekta je da se mi sami suočimo sa onim što se dešavalo našim precima kako se to ne bi ponovilo našim potomcima, jer je, nažalost, to dio istorije koji mi nismo učili, dio istorije koji je bio skrivan”, kazala je Močevićeva, podsjetivši na brojna stradanja Srba u Krajini za koja se nije znalo, odnosno koja nisu zabilježena u istorijskim knjigama.

Močevićeva napominje da srpski narod u BiH nema pravo na zaborav.

„Često na promocijama govorim da je patrijarh Pavle 1992. godine postavljajući krst na vrh Mrakovice u znak sjećanja na stradale kozarčane i krajišnike rekao – zaboravljeno zlo je izvorište novog zla! Nama su se nažalost ta zla često dešavala. Moramo da prestanemo da zaboravljamo sve što nam je učinjeno ne zato da bi se svetili nego da se nikada više ne bi desilo ni našem narodu niti bilo kom drugom narodu u svijetu“ , istakla je Močevićeva.

Mira Lolić Močević napominje da normalan čovjek ne može ostati ravnodušan kada su u pitanju stradanja djece.

„Činjenica da je neko mogao da siluje djevojčicu od 9,5 godina i da na kraju za to ne odgovara je strašno. Ne znam kako bi opisala taj čin da je neko mogao da raspori i zakolje trudnu ženu, da iz stomaka izvadi i zakolje i njenog sina, a kćerku udari po glavi. Nije bilo milosti za srpsku djecu“ , kaže Močevićeva.

Ona naglašava da su srpski narod zapadno od Drine oni koji su željeli da vladaju ovim prostorima ubijali, uništavali, željeli biološki da unište namećući im Drinu kao vještačku granicu između istočnog i zpadnog dijela srpskog naroda i da ovaj projekat govori o stradanju civila koji bi u svim ratovima morali biti zaštićeni.

Večerašnjoj promociji prisustvovao je i arhijerejski namjesnik prnjavorski i starješina Hrama Svetog velikomučenika Georgija u Prnjavoru, Duško Drinić. Naglašava da Srpska pravoslavna crkva nije dozvolila da nevine srpske žrtve iz dva svjetska rata, kao i u zadnjem odbrambeno-otadžbinskom ratu budu zaboravljene. Sveštenik Duško ističe da je molitva veza sa našim upokojenima.

– Ove godine smo u znaku  velikog jubileja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. Mi se uvijek sjećamo svojih umrlih i upokojenih. Kao što smo večeras imali priliku da čujemo da kroz sve ratove, počevši od Prvog svjetskog rata, pa do zadnjeg rata na našim prostorima, ali i od Kosovskog boja, pa sve do dana današnjeg, za obavezu imamo da se molimo za naše žrtve. Postoje određene molitve kada se sa posebnom pažnjom prisjećamo naših upokojenih i to je obaveza nas živih članova crkve. Svi koji su stradali i iza kojih nije ostao niko da se moli naša crkva kao brižna majka je ta koja ih se sjeća i moli se za njih kada su parastosi. Imamo za obavezu da se sjećamo naših žrtava jer kroz molitvu mi zadržavamo vezu sa našim upokojenima, kaže sveštenik Duško.

Promocija projekta  “Dušu nisu ubili” održana je u organizaciji  Narodne biblioteke Prnjavor. Direktorica ove ustanove, Dragana Marinković zahvalila se Miri Lolić Močević na dolasku u Prnjavor i istakla da se nada da je večerašnji događaj bacio svjetlo na mnoge događaje koji su zapostavljani i nepravedno zaboravljani.

Potresnu priču o stradanju Srba u 20.vijeku dočarala je i Anđela Živković, koja je emotivno izvela recitaciju pjesme ”Vlajićki mučenici” koju je napisao protojerej stavrofor Miroslav Živković. Anđela se bavi etno muzikom, i ističe da mladi ne trebaju da zaboravljaju svoje pretke i njihova stradanja.

(prnjavorlive.info/J.T.)

PODIJELI