Održana promocija Zbornika književnih radova povodom Dana opštine

0
690

Udruženje pisaca zavičaja iz Prnjavora održalo je večeras promociju Četvrtog zbornika književnih radova “Zavičajna zora” u okviru programa obilježavanja Dana opštine 24.marta. Centar za kulturu odzvanjao je aplauzima kojima su mnogobrojni gosti bodrili mlade autore, srednjoškolce i studente, ali i afirmisane autore Udruženja koji iza sebe imaju dvadesetak knjiga i prevođeni su na više stranih jezika.

Predsjednik Udruženja Nedeljko Sančanin  rekao je da je osnovni zadatak objediniti sve zavičajne pisce. Smatra da poezija ima budućnost na našim prostorima.

-Pjesnik kroz jednu pjesmu može da sažme cjelokupnu istoriju i da traje vijekovima, pa kad neko bude čitao tu pjesmu, sjetiće se da je taj pisac pisao u tom vremenu, a gledao u budućnost”, kaže Sančanin.

Kultura se čuva tako što se ne zaboravlja zavičaj.

-Naše Udruženje vodi brigu o zavičajcima koji su rođeni na ovim prostorima, ali i svima koje je život odveo daleko od zavičaja. Gdje god se piše na našem pismu, čuva se tradicija, običaji i svi vidovi kulture sa ovih prostora , a svaki čovjek ima zavičaj. Prnjavorčana ima u Kaliforniji, Kanadi, Australiji, Poljskoj, Češkoj. Neki od njih imaju dvije domovine, ali nikada ne zaboravljaju svoje korijene, objašnjava Sančanin.

Recenzenti zbornika ”Zavičajna zora” su poznati književnici , supružnici Preradović Ranko i Stevka.

Stevka Kozić Preradović poznata je po ljubavi prema Prnjavoru. Sa ponosom ističe da je prnjavorska snajka i kaže da četvrti zbornik krasi mladost.

-Mislim da je poezija nešto što živi u čovjeku i od čega čovjek živi. Naravno, nema svako taj dar, ali ima ih mnogo koji to osjećaju baš kako sam rekla. Već četvrti put Udruženje iz Prnjavora objavljuje knjigu zavičajaca pisaca, tako da baš na ovaj lijepi dan promovišemo naš Zbornik. Među starim zavičajcima ima puno mladosti i ono što krasi ovu knjigu sa  pedeset, šezdeset autora je buket mladosti koji liči na proljeće. Tom proljeću poželićemo suprug i ja, kao recezenti ove knjige, da produži da živi i poslije nas, jer samo tako možemo i mi nastaviti da živimo u poeziji, ističe Kozić Preradović.

Razgovarali smo i sa mladom nadom prnjavorske poezije, Adnanom Selimovićem. Kaže da je za njega poezija bijeg od stvarnost, novi svijet, njegov lični mali univerzum. Adnan je ubjeđen da poezija ima budućnost, a primjenom novih tehnologija i društvenih mreža moguće je kod njegove generacije izazvati veću zainteresovanost za književnost i poeziju.

-Budućnost ide naprijed ubrzanim korakom, mi moramo pratiti taj tempo. Spoj modernih tehnologija i lijepe pisane riječi  stvara sintezu nečeg novog, i na taj način književnost čuvamo od umiranja i zaborava, smatra Selimović.

Profesorica engleskog jezika i književnosti Liljana Vinčić predstavila je svoju poeziju treći put u zborniku ”Zavičajna zora”, istaknuvši da ljubav prema pisanoj riječi njeguje od studentskih dana. Smatra da više pažnje treba posvetiti poeziji i književnosti, ne samo u sklopu obilježavanja Dana opštine.

-Lijepo je kada vidimo da mladi nastavljaju njegovati poeziju i književnost. Večeras je ovdje prisutna i moja učenica Jovana Moravac, i meni kao profesoru to predstavlja neizmjernu sreću, kaže Vinčećeva.

Večerašnjoj promociji prisustvovao je i načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš. Ističe da u zadnje vrijeme ne stiže da čita poeziju zbog poslovnih dužnosti, ali da prnjavorska književna scena ima budućnost.

-Ovdje vidimo mlade ljude koji će sigurno biti dostojni nasljednici poznatih imena prnjavorske književnosti. To je segment društva kome treba dati više pažnje, a da ozbiljno o tome razmišljamo govori i činjenica da smo se ove godine  opredijelili da najviše opštinsko priznanje, Povelju zaslužnog građanina opštine Prnjavor sa zlatnim grbom za životno djelo u intelektualnom, društvenom, novinarskom i književnom radu dodijelimo upravo Nedelljku Sančaninu, kaže Tomaš.

Načelnik Tomaš je tokom održavanja večerašnjeg programa i sam uzeo učešće i nakon recitacije pjesme ”Hej Prnjavore” Jozefa Herbuta, prisutnima pustio muzičku numeru sa svog mobilnog telefona u izvođenju kulturno-umjetničkog društva Boleslavjec iz Poljske.

-Pjesma je zaista predivna i imao sam snimljeno njihovo izvođenje te pjesme i večeras sam zajedno to podijelio sa svima vama, objašnjava Tomaš.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja pisaca zavičaja Dragana Simić je precizirala da su radovi prije objavljivanja u zborniku prošli potrebnu selekciju.

Istakla je da je ovo prilika da mladi pisci koji imaju talenta izađu iz anonimnosti i predstave se javnosti.

Večerašnjom promocijom obilježen je i 21. mart Svjetski dan poezije.

(prnjavorlive.info-Jovana Tošić)

PODIJELI