ODRŽANA RADIONICA DEKUPAŽA U DNEVNOM CENTRU ”NEVEN” (FOTO)

0
1076

Udruženje roditelja djece sa smetnjama u fizičkom i psihičkom razvoju “Neven” organizovalo je danas radionicu dekupaža. Radionicu je vodila Slavica Radovanović, dugogodišnji poznavalac ove tehnike.

Uz osmijeh, razgovor, timski rad i snalažljivost, radne ruke ovih žena i djece stvorili su pravu čaroliju i od običnih kartonskih kutija nastale su divne ukrasne kutije, ukrašene raznim elementima, i što je najbitnije, urađene su sa ljubavlju.

Socijalni radnik u Dnevnom centru “Neven” Slobodanka Škobić kaže da ručne radove sa današnje radionice svi zainteresovani mogu  kupiti u prostorijama Centra, čime pomažu i njegovo finansiranje.

– Projekat radionica dekupaža započeo je prošle godine, i ovo je sedma radionica koju radimo sa gospođom Slavicom Radovanović kojoj smo svi iz Dnevnog centra ”Neven” neizmjerno zahvalni. Trudimo se da sve radionice imaju neku temu, tako da smo danas radili drvene kutije sa ukrasnim papirom što može biti idealan novogodišnji poklon, kaže Škobićeva.

Ručne radove nastale u  Dnevnom centru ”Neven” svi zainteresovani će moći vidjeti izložene i na prnjavorskom Trgu srpskih boraca na tradicionalnom novogodišnjem zimskom mini sajamu koji se održava u decembru.

Jasminka Suvajac, majka štićenice Dnevnog centra Neven, kaže da za roditelje djece sa smetnjama u razvoju, radionice kao današnja znače mnogo. I djeci i roditeljima bitna je socijalizacija, druženje, topla ljudska riječ, smijeh, saznanje da ste napravili nešto novo, izašli iz rutine teške svakodnevnice.

-Nas roditelje motiviše sam boravak u Dnevnom centru ”Neven”. Mi svi imamo istu sudbinu, imamo djecu koja su neizmjerno dobra, neiskvarena i postojanje ovog Centra, koji je naša druga kuća i ovakvog vida druženja daje nam elan da istrajemo, da živimo. Bez obzira što moja Milica ima težak oblik mentalne retardacije, to ne znači da ona ne voli da je okružena djecom, da promijeni mjesto boravka. Voljela bih da se više  roditelja pridruži našem Udruženju, ovoj ustanovi, da i oni osjete ovu energiju. Mi se nekada razumijemo samo pogledima, ponekad nam riječi nisu potrebne,objašnjava majka trinaestogodišnje Milice, Jasmina Suvajac.

Bez podrške načelnika Tomaša, lokalne zajednice, Centra za socijalni rad mnogi projekti i radne akcije ne bi ugledali svjetlo dana i ostali bi mrtvo slovo na papiru.

-Roditelji su najveća podrška svojoj djeci sa smetnjama u razvoju, ali i radnici Dnevnog centra ”Neven” kao i zaposleni u Centru za socijalni rad, svi socijalni radnici, posebno direktorica Dragana Radulović, koja je od prvog dana uz nas, rame uz rame. Zahvalni smo i načelniku Tomašu i lokalnoj zajednici koji proprate i podrže sve manifestacije koje mi organizujemo. Ne mogu da ne pomenem ljude dobrog srca, kao što su Slavica Radovanović, koja i vodi današnju radionicu, Vida Kuzmanović, Merima Čelenka, one se uvijek rado odazovu našim pozivima, pomognu nam sa materijalom koji nam je potreban da bismo uopšte mogli da organizujemo radionice ovog tipa, objašnjava Jasmina.

Već godinu dana iz Gradiške u Prnjavor dolazi Slavica Radovanović, medicinska sestra koja se godinama bavi kreativnim radionicama i na poziv prijatelja iz Prnjavora došlo je do saradnje sa Dnevnim centrom ”Neven”.

-Već desetak godina organizujem humanitarne kreativne radionice, u Sarajevu, Banjaluci, Prijedoru i evo već godinu dana u Prnjavoru. Moj prijatelj Dane Prgonjić mi je predložio da dođem u Dnevni centar ”Neven” i ja sam se rado odazvala, jer znam kakve su potrebe ove djece i roditelja. Ovo je svojevrsna radna terapija, koja opušta i djecu i roditelje. Ja vidim na njihovom ponašanju da ovo djeluje ljekovito i na njih, a i mene to ispunjava srećom i zadovoljstvom, objašnjava Radovanovićeva.

Određene dekupaž tehnike već su uveliko savladane i naučene. Svi predmeti koji se mogu ukrasiti, ukrašeni su. U skladu sa mogućnostima i djeca su učestvovala u radionicama, čime su pokazali svoj nenadmašni talenat.

-Učešćem u radionicama mi kod djece sa smetnjama u razvoju budimo svjest da su prihvaćeni od sredine, da rade nešto što je trajno i što će drugim osobama donijeti osmijeh na lice. Prosto se iznenadim kako su kreativni i maštoviti, i šta se sve nalazi u njihovom umu. Oni su dokaz da nema prepreka uprkos svim problemima i nedaćama. Roditelji, radnici, i štićenici Dnevnog centra ”Neven” mogu svima biti motivacija, i meni koja sam u kontaktu sa njima, a neka budu motivacija i vašim čitaocima da nikada ne treba odustati i da uvijek treba gledati na život sa optimizmom, kaže Radovanovićeva.

Roditelji i radnici Dnevnog centra ”Neven” zahvalni su svim ljudima dobre volje koji podržavaju njihov dosadašnji trud i rad, i napominju da su vrata njihovog Centra otvorena za sve vidove saradnje, i zahvaljuju se svim ljudima dobrog srca na svim donacijama koje su im pružili u toku dosadašnjeg rada. Ozarena dječja lica i lica majki sa kojih nije silazio osmijeh, najbolja su potvrda da ono što rade članovi ovog Centra itekako ima smisla i da ovakve akcije treba pozdraviti, pohvaliti i podržati uvijek.

(prnjavorlive.info/Jovana Tošić)

PODIJELI