Održana “Revija nošnji” u Prnjavoru (FOTO)

0
130

U okviru Festivala „Mozaik zajedništva“ održana je „Revija nošnji“ u Centru za kulturu i turizam u Prnjavor. Posjetioci su imali priliku da vide narodnu nošnju sedam naroda koji žive na području Prnjavora tzv. “Male Evrope”. Ovaj događaj je jedan od manifestacija uvrštenih u obilježavanje Dana grada Prnjavora.

Mnogobrojni Prnjavorčani na “Reviji nošnji” mogli su da vide narodne nošnje Poljaka, Čeha, Ukrajinaca, Italijana, Roma, Srba i Bošnjaka. Luka Preradović, član Ukrajinskog kulturnog i prosvjetnog društva “Taras Ševčenko” za ovu priliku je kaže obukao nošnju koja se nosi prilikom izvođenja tradicionalne igre “Huculka”, a pored njih tu su još Hopak, Tanec, Zaporožje itd.

Eman Zec, član KUD “Hakija Tabaković” Lišnja, predstavio je bošnjačku narodnu nošnju sa ovih prostora.

Predsjednica Omladinskog centra Prnjavor i organizator događaja, Dajana Bašić, istakla je da su u tri dana za građane Prnjavora pripremili raznovrstan sadržaj kako bi se upoznali sa tradicijom i običajima naroda koji žive u Prnjavoru. Jedan od tih događaja je i ova revija nošnji, dodala je Bašić.

Reviji je prisustvovao i gradonačelnik Prnjavora Darko Tomaš.

Inače ovaj projekat pod nazivom “Mala Evropa” je podržan u okviru projekta Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama u Bosni i Hercegovini koji finansira Služba za instrumente spoljne politike Evropske unije, a zajedno provode Evropska unija, Ujedinjene nacije, OSCE i Savjet Evrope.

TV K3

PODIJELI