ODRŽANA TREĆA SMOTRA DJEČIJEG NARODNOG STVARALAŠTVA

0
621

Gradsko kulturno – umjetničko društvo /GKUD/ „Pronija“ iz Prnjavora bilo je večeras domaćin Treće smotre dječijeg narodnog stvaralaštva na kojoj su se predstavili dječiji KUD-ovi iz Laktaša, Kotorskog, Ćukala i Prnjavora.

Predsjednik GKUD „Pronija“ Ljubiša Sibinčić u izjavi Srni rekao je da je ovo bila prilika da se najmlađi članovi društva uzrasta do 12 godina predstave sa koreografijama naučenim tokom proteklih godinu dana.

„Manifestacija je ove godine posvećena nedavno preminulom jednom od osnivača i predsjedniku Skupštine našeg društva Slobodanu Milijaševiću. U sjećanje na njega nastojali smo da se predstavimo u najboljem svjetlu“ , rekao je Sibinčić.

On je za Srnu napomenuo da „Pronija“ u folklornim sekcijama ima oko 250 članova, a rad je organizovan osim u gradu i u Mravici, Kulašima i Vijačanima.

„ Djeca vole folklor, da uče nešto novo, da pokažu sve što znaju, često putujemo. Uskoro počinju i velike turneje, u planu imamo putovanje u Italiju, a već 6. jula naš izvođački ansambl će nastupiti na Festivalu pravoslavnih zemalja u Milićima“ , rekao je Sibinčić.

Među učesnicima smotre u Prnjavoru bio je i KUD „Slavko Mandić“ iz Laktaša. Dara Mizdrak koja vodi školu folklora u ovom društvu kaže da je nastup u Prnjavoru prvi sa mališanima i da se raduje novom iskustvu.

„Imamo mnogo zainteresovane djece za rad u KUD-u. U mojoj grupi ima oko 38 djece, imamo pet-šest sekcija različitih uzrasta, sekcije u seoskim područjima. Volimo često reći da cijeli Laktaši igraju folklor“ , istakla je ona.

Sekretar KUD „Mladost“ Kotorsko Munevera Trnjanin kaže da im je ovo treći nastup za nekoliko dana.

„ Bili smo u Doboju, Hrvatskoj, večeras u Prnjavoru. Djeca se raduju, vole da gostuju, putuju i druže se, što i jeste suština KUD-ova“ , rekla je Trnjanin.

Večerašnjoj smotri koja je održana u Centru za kulturu prethodio je defile učesnika glavnom gradskom ulicom.

U sastavu GKUD „Pronija“ Prnjavor djeluju folklorne sekcije, orkestar, hor i pjevačke grupe.

(Srna)

PODIJELI