ODUZIMA SIROMAŠNIMA, VRAĆA BOGATIMA Dvostruki aršini sudije Okružnog suda Banjaluka

0
528

Dragan Aćić, sudija Okružnog suda u Banjaluci, koji je nedavno vratio skupocjeni „mercedes“ vlasnicima lanca marketa „Fructa trade“, u skoro identičnom slučaju je prije toga trajno oduzeo automobil „opel askonu“ vrijednu svega par stotina maraka, saznaje Srpskainfo.

Uvidom u obje pravosnažne presude, vidljivo je da sudija Aćić ima dvostruke aršine kada je u pitanju oduzimanja vozila. Kada se uporede presude, jedino uočljiva razlika je u vrijednosti automobila.

Obje prvostepene presude donio je sudija Osnovnog suda u Prnjavoru Dragan Ivić.

Podsjetimo, zbog divlje vožnje Ivić je ove godine oduzeo automobil marke „mercedes“ vrijedan oko 200.000 maraka od Aleksandre Reljić, a pored toga dobila je i novčanu kaznu i oduzeta joj vozačka dozvola. Međutim, ona se žalila na ovu presudu, te je sudija Aćić potvrdio sve kazne koje je donio Ivić, ali je ipak odlučio da joj vrati „mercedes“.

Međutim, Aćić nije bio tako popustljiv kada je potvrdio presudu da se od Prnjavorčanina oduzme “askona” stara 30 godina, jer ju je vozio maloljetnik.

Dosljednost

Ivićeve kolege ističu da je on sudija koji uvijek sudi pravično i da ga ne interesuje ni imovinsko stanje optuženog, niti kako se on zove.

– Ovde nije riječ o sujeti što je neko promijenio presude. Radi se o dosljednosti; kada se oduzimao automobil vrijedan par stotina maraka tada je sudija Aćić potvrdio presudu, međutim kada je na red došlo suđenje bogatašima on se povlači i vraća im skupocjeni automobil. To doslovno izgleda kao “slobodno uzimaj od sirotinje, ali ne diraj u bogate” – ističu naši sagovornici.

Prema njihovim riječima, pred sudom i zakonom svi trebamo biti isti. Ta „askona“, koja je bila stara 30 godina, mnogo znači njenom vlasniku.

– Sudija Ivić svaku svoju presudu objasni do najsitnijih detalja i da onom ko nikada nije imao veze s pravom sve bude jasno. Međutim, kada se vide ovi dvostruki aršini pojedinih sudija postavlja se pitanje ima li svrhe uopšte raditi taj posao i donositi slične presude – kažu sagovornici Srpskainfo.

Jedina moguća kazna

 

Oni pojašnjavaju da su svi saglasni da je oduzimanje automobila jedini način borbe protiv bahatih i nesavjesnih vozača.

 

– Kada neko konstatno krši saobraćajne propise, jedini način borbe protiv njega je oduzimanje vozila. To jeste drakonska kazna, ali i jedina moguća. Sudija Ivić je imao slučajeva gdje je sudio jednom vozaču koji je imao tačno sto prekršaja i jednom koji je imao neplaćenih kazni u iznosu od 40.000 maraka. U tim slučajevima je očito da kažnjavanje i novčane kazne nisu dali rezultate, pa je logično da se donese jedina moguća presuda, a to je oduzimanje vozila – pojašnjavaju naši sagovornici.

Oni ističu da se to radi i iz razloga što se kod takvih vozača automobil može smatrati kao opasno sredstvo, kao što je pištolj.

– Kada mu oduzmete vozilo, on je tada pješak i više nije opasan za okolinu. Osim toga, to je za njih i veliki psihološki udarac i rijetko ko od njih nakon toga nastavi da krši saobraćajne propise. Pored toga, ovakve presude su bile i poruka drugim vozačima šta ih čeka, ako divljaju s automobilima. Međutim, odluka Okružnog suda da se Reljićevoj vrati automobil samo zato što je iz bogate porodice bacilo je ljagu na sve ono što mi radimo – ističu naši sagovornici iz pravosuđa.

Oduzeto 9 automobila

Osnovni sud u Prnjavoru je jedini sud u Republici Srpskoj koji ima pravosnažne presude za oduzimanje vozila nesavjesnim vozačima.

Sudija Dragan Ivić je do sada donio desetak presuda o oduzimanju automobila, ali i jednog motocikla.

Foto: Oslobođenje/RAS Srbija
Dragan Ivić

Tako su od vozača, pravosnažim rješenjima suda, trajno oduzeti „smart“, „golf 2“, „opel korsa“ „opel astra“, „opel askona“, „ford fiesta“, „reno klio“, „reno megan“ i motocikl „pjađo“.

Maljoletni sin vozio auto

Sudija Dragan Ivić je donio presudu da se od jednog Prnjavorčanina oduzme automobil „opel askona“, a tu je presudu potvrdio sudija Dragan Aćić.

Vozila je oduzeto zato što je taj čovek propustio dužno staranje o svom maloljetnom sinu, koji je vozio automobil i još odbio da stane kada ga je policija pokušala zaustaviti. On je kasnije stignut i uhapšen, a utvrđeno je i da je bio pijan. Pored oduzimanja vozila, dobio je kaznu od 1.000 maraka.

srpskainfo.com

PODIJELI