Odzvonilo maloljetničkim “lajkovima” na Fejsbuku

0
409
Britanske vlasti žele da zabrane “lajkovanje” maloljetnika na “Fejsbuku” i “vatre” na “Snepčetu” radi zaštite privatnosti djece.

Kancelarija komesara za informisanje u Velikoj Britaniji objavila je smjernice za poboljšanje bezbjednosti djece na internetu.

Zabrane “lajkovanja” odnosiće se na lica mlađa od 18 godina.

“Lajkovanje” podstiče djecu na objavljivanje ličnih stvari i fotografija, a na osnovu svakog “lajka” kompanija “Fejsbuk” stvara profil o osobama na toj mreži.

“Vatra” na Snepčatu takođe podstiče zavisnost djece od ove mreže i svakodnevno slanje fotografija i video-snimaka, što se, takođe, želi staviti pod kontrolu.

Od ostalih preporuka tu su postavke privatnosti koje bi za djecu na društvenim mrežama automatski trebalo da budu stavljene na maksimum, sa isključenim geolokacionim opcijama i ciljanim oglasima.

“Gardijan” navodi da će aktiviranje opcija za privatnost biti jednostavnije i dostupnije da korisnici ne bi morali da prolaze kroz brojne opcije samo kako bi aktivirali te postavke na maksimum.

Još jedna preporuka jeste korištenje snažnih alata za potvrđivanje godina na društvenim mrežama ili, ako se takav sistem ne može primjenjivati, onda bi svi korisnici trebalo da budu tretirani kao djeca.

Treba napomenuti kako su to samo smjernice o kojima će biti raspravljano do kraja maja, a kada se donese konačna odluka, stupiće na snagu tokom 2020. godine i moraće da je se pridržavaju sve društvene platforme sa korisnicima u Velikoj Britaniji.

Kazne za kršenje tih pravila mogle bi iznositi do četiri odsto globalnih prihoda platformi.

PODIJELI