Oko 800 pasa na kinološkom spektaklu u Banjaluci

0
315
Državna i međunarodna izložba pasa svih rasta, koje su za vikend održane na “Banjalučkom velesajmu”, privukle su mnogo posjetilaca, koji su došli da vide preko 800 pasa ne jednom mjestu.

Na internacionalnom kinološkom spektaklu bilo je prijavljeno preko 800 pasa iz različitih evropskih država i 100 različitih rasa koje se rijetko mogu vidjeti na našim prostorima.

“Najviše izlagača i prijavljenih pasa dolazilo je iz zemalja bivše Jugoslavije, Italije, Austrije, Mađarske, Slovenije, Rumunije i Bugarske. Eminentna sudijska imena koja smo doveli iz Ukrajine, Letonije, Estonije i Gruzije, glavni su razlog zbog kojeg su izlagači sa psima došli, jer su znali da će njihovi kućni ljubimci biti ocijenjeni na pravi način”, kazao je Siniša Danjko, direktor izložbe pasa.

Djevojčica Helana Pentek, koja do sada i nije baš voljela pse, kazala je da su je na ovu manifestaciju doveli tata i brat da budu posjetioci te da je promijenila mišljenje o ovim kućnim ljubimcima.

“Došla sam da vidim koji će pas da pobijediti”, kazala je Helena.

Mnogobrojni posjetioci mogli su da vide neke rase koje se teško mogu vidjeti u svakodnevnom životu, kao što su američki korgi kardigan, golokoži psi, hrtovi, a mogle su se vidjeti i američke i japanske rase akite, koje su posebno popularne zbog činjenice da jednu za ljubimca ima i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Zbog organizovanja specijalne izložbe najzastupljenija rasa pasa na ovoj manifestaciji bili su rotvajleri sa 31 prijavljenim primjerkom.

Martina Vuk, hendler iz Osijeka, rekla je da su neki vlasnici pasa odlučili da angažuju hendlere (stručne prezentere), jer oni najbolje prezentiraju pse.

Đovani Kasamo iz Italije, koji je došao na izložbu u pratnji svoga ljubimca francuskog buldoga po imenu Oli, kazao je da je na ovaj događaj došao prvenstveno zbog dobrih sudija.

Ovaj kinološki spektakl organizovali su Kinološko društvo “Dragan Stanković – Banjaluka” i Kinološki savez Republike Srpske, a na njemu se moglo vidjeti i pet specijalizovanih izložbi pasa za rase rotvajler, kane korso, njemački bokser, engleski i francuski buldog i japanska i američka akita.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here