Okopavao baštu pa našao hrišćanski prsten star 700 godina

0
469

Jedan mladi baštovan u Izraelu je našao dobro očuvan bronzani prsten sa likom Svetog Nikole, saopštila je Izraelska uprava za antikvitete.

Pleveći baštu jedne kuće u selu Jogev, na sjeveru Izraela, Dekel Ben-Šitrit (23) je ugledao prsten za koji se misli da je star 700 godina. Arheolozi procjenjuju da je prsten nastao između 12. i 15. vijeka.

“Malo sam ga protrljao i vidio urezani ljudski lik u okviru”, ispričao je baštovan.

Fotografiju prstena je objavio na Fejsbuku, a njegov susjed Dror Ben Josef, jedan od direktora Izraelske uprave za prirodu i parkove, vidjevši to, savjetovao mu je da se obrati Upravi za antikvitete.

Ta uprava je najavila da će nalazača prstena odlikovati “sertifikatom dobrog građanina”, javljaju izraelski mediji. Prsten će biti dio Kolekcije nacionalnog blaga Izraela.

Arheološkinja Jana Čekanovec, specijalistkinja za vizantijsku eru, rekla je da je prsten začuđujuće dobro očuvan i da će uveliko doprinijeti nauci.

“Na prstenu je lik čovjeka sa štapom. Na osnovu preliminarne analize, čini se da je to Sveti Nikola koji drži svoju oznaku – sveštenički štap”, rekla je ona.

Sveti Nikola se smatra zaštitnikom moreplovaca, hodočasnika i putnika uopšte.

Jana Čekanovec zato smatra da je moguće da je prsten izgubio neki hodočasnik koji je želio da ga Sveti Nikola štiti na putovanjima jer su ikone tog sveca na Bliski istok donosili hodočasnici iz cijelog Vizantijskog carstva.

Arheolog Jotam Teper je objasnio da je kroz selo Jogev, gdje je nađen psrten, prolazio glavni rimski put do planine Tavor, te da su tuda vjekovima išli i hodočasnici na putu za Nazaret.

beta

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here