Oktobarska neto plata 1.198 KM

0
362

Prosječna oktobarska neto plata u Republici Srpskoj bila je 1.198 KM i u odnosu na septembarsku nominalno je veća za 0,8 odsto, a realno manja za jedan odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.
Novac - Foto: ilustracija

NovacFoto: ilustracija

Najveća prosječna oktobarska neto plata od 1.582 KM isplaćena je u oblasti informacije i komunikacije, a najniža od 871 KM u građevinarstvu.

U oktobru ove godine u odnosu na isti mjesec lani u 18 od 19 djelatnosti zabilježen je nominalni rast neto plate. Smanjenje neto plate od 1,5 odsto evidentirano je u sektoru finansijske i djelatnosti osiguranja.

Oktobarska bruto plata bila je 1.815 KM.

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u oktobru u odnosu na septembar veće su za 1,8 odsto, dok su u odnosu na oktobar lani veće za 15,5 odsto, odnosno mjesečna inflacija u oktobru bila je 1,8 odsto, a godišnja 15,5 odsto.

Najveći godišnji rast cijena u oktobru od 26,2 odsto bio je u odjeljku hrana i bezalkoholna pića zbog veće cijene ulja i masnoća, te mlijeka i mliječnih proizvoda, zatim u grupi prevoz od 25,8 odsto zbog povećanja cijena u avio-saobraćaju, te poskupljenja goriva i maziva.

Najveći pad cijena u posmatranom periodu od 5,1 odsto bio je u odjeljku odjeća i obuća zbog sezonskih sniženja konfekcije i obuće.

PODIJELI