Olakšica za pacijente: Na pregled i bez ovjerene knjižice!

0
1375

Pacijenti tridesetak zdravstvenih ustanova u Srpskoj kojima zatreba ljekarska pomoć, i ako nemaju zdravstvenu knjižicu kod sebe ili im ona nije ovjerena, dobiće besplatnu zdravstvenu zaštitu jer je uvidom u sistem Fonda zdravstvenog osiguranja RS moguće provjeriti status osiguranika.

Tehničke mogućnosti za uvid u osiguranje pacijenta, između ostalih, imaju domovi zdravlja u Banjaluci, Gradišci, Mrkonjić Gradu, Prnjavoru, Šipovu, Prijedoru i Doboju. Od oko 80 zdravstvenih ustanova u RS, uvid u sistem Fonda zdravstva imaju i zaposleni u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS, kao i u bolnicama u Zvorniku, Foči, Istočnom Sarajevu i Prijedoru.

U Fondu ističu da je provjera statusa osiguranja putem njihovog servisa brži i jednostavniji put korišćenja zdravstvene zaštite, posebno vikendom ili u slučaju hitnoće kada se desi da osiguranik kod sebe nema zdravstvenu knjižicu.

“Na ovaj način moguće je spriječiti i eventualne zloupotrebe zdravstvenih knjižica”, kazali su u Fondu i istakli da je ova usluga omogućena svim zdravstvenim ustanovama koje imaju tehničke mogućnosti.

Iako je služba porodične medicine u Domu zdravlja Banjaluka još od 2008. godine povezana sa sistemom Fonda, Banjalučani i dalje prije odlaska ljekaru redovno ovjeravaju knjižice, jer mahom nisu upućeni da se njihov status može provjeriti na licu mjesta.

Pomoćnica direktora za medicinske poslove u Domu zdravlja Banjaluka Nevena Todorović istakla je da od maja ove godine pristup tom sistemu imaju i u Službi hitne medicinske pomoći, dok će do Nove godine istu mogućnost imati i ambulante za specijalističke konsultacije iz pedijatrije i ginekologije.

“Cilj je da se pacijentima olakša dobijanje zdravstvene usluge”, kazala je Todorovićeva.

I većina Dervenćana redovno prije odlaska kod ljekara provjerava do kada vrijedi “pečat” u knjižici, dok u tamošnjem Domu zdravlja naglašavaju da nijedan pacijent, koji je došao sa neovjerenom knjižicom, nije vraćen.

“Sve se provjerava na licu mjesta, bez obzira na to da li pacijent ima ili nema knjižicu. Zahvaljujući tehnologiji sada je brže i jednostavnije pratiti i liječenje”, kazao je direktor Dom zdravlja Derventa Mirko Šaran.

U Domu zdravlja Han Pijesak ističu da im, od kada su priključeni na sistem Fonda, knjižica gotovo nije ni potrebna.

“Oslanjamo se na sistem koji sadrži sve podatke o osiguraniku. Pogotovo što je kod nas malo mjesto pa svakog pacijenta poznajemo lično, znamo gdje radi i ima li osiguranje”, istakli su u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Direktor Doma zdravlja u Rogatici Siniša Milješić ističe da je i njihova ustanova povezana na sistem Fonda.

“U slučaju da postoji problem sa osiguranjem, pacijenta šaljemo u Fond. One koji ne stignu ovjeriti knjižicu, a imaju osiguranje, liječimo, a knjižica nam praktično ni ne treba jer sve imamo u računarskom sistemu”, rekao je Milješić.

Banjalučanka Božana Bojić istakla je da se nedavno pozitivno iznenadila kada je došla u Hitnu pomoć bez ovjerene knjižice.

“Jednom su mi naplatili pregled jer nisam stigla ovjeriti knjižicu. I sada sam se pripremila da ću morati da platim, ali u računaru su našli da sam osigurana”, kazala je Bojićeva.

Papiri uskoro prošlost

U Fondu zdravstvenog osiguranja su istakli da je u toku tenderska procedura za uvođenje integrisanog informacionog zdravstvenog sistema u RS. Ovaj sistem podrazumijeva uvođenje, e-recepata, e-kartona i e-knjižica, čime će se, kako kažu, papirne uputnice i recepti izbaciti, što će zdravstveni sistem učiniti još efikasnijim.

(Glas Srpske)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here