Ombudsman BiH KATEGORIČAN: Provjerite diplome, javni interes je PREČI od zaštite privatnosti

0
777

Institucija Ombudsmena za ljudska prava u BiH smatra da provjera diploma zaposlenih u Parlamentarnoj skupštini BiH nije sporna, jer u ovakvim slučajevima javni interes ima prednost u odnosu na zaštitu privatnosti.

Institucija Ombudsmena BiH zauzela je ovakav stav povodom inicijative da se provjeravaju diplome zaposlenih u Parlamentu BiH, a nakon stava Agencije za zaštitu ličnih podataka da bi provjera bilo kršenje zakona.

Dok u Agenciji tvrde da se diplome ne mogu provjeravati bez pristanka njihovih vlasnika, u instituciji Ombudsmana podsjećaju da je upravo Zakonom o zaštiti ličnih podataka propisano da “Kontrolor može obrađivati podatke, bez saglasanosti nosioca podataka”, ako je to u javnom interesu.

– Radi se o službenicima javnih organa, koji se finansiraju iz javnog budžeta i momentom stupanja u službu oni pristaju raditi za javno dobro i u javnom interesu. Stoga, ombudsmeni su stava da javni interes u ovakvim i sličnim slučajevima uvijek ima prevagu nad zaštitom privatnosti – navodi se u komentaru institucije Ombudsmena BiH.

(Srpskainfo)

PODIJELI