OMIKRON KOD DJECE Stručnjak objašnjava koji simptomi ne smiju da se zanemaruju (FOTO)

0
575

Dr Snežana Rsovac, pulmolog iz Dječije klinike u Tiršovoj rekla je da se omikron brzo širi, ali ipak daje sliku umjereno blagu, rijetko kada tešku kod djece i prolazi za pet do sedam dana. Postoji mogućnost da će poslije prve nedjelje doći do porasta broja među školskom djecom, kaže Rsovac.

Da sa rastom broja zaraženih, raste i broj zaražene djece uočavaju pedijatri u kovid ambulantama i dječijim bolnicama.

Dr Snežana Rsovac, pulmolog iz Dječije klinike u Tiršovoj rekla je, gostujući u Dnevniku RTS, da je razlog za zabrinutost roditelja ništa veća nego prethodnih mjeseci.

Prema njenim riječima, omikron se brzo širi ali ipak daje sliku umjereno blagu, rijetko kada tešku kod djece i prolazi za pet do sedam dana.

Govoreći o simptomima koji se uočavaju kod djece, dr Rsovac kaže da što se tiče djece predškolskog uzrasta i odojčadi javlja se temperatura, groznica i simptomi gornjeg respiratornog sistema, nos, ždrijelo, trahitisi, glavobolje, konjuktivitisi, a donji disajni putevi bronhitisi, bronhiolitisi, pneumonije – su rjeđe zastupljeni.

Kod manje djece prije će biti kada se spusti – kada zahvati donje respiratorne puteve slika kašlja i otežanog disanja.

– Kod školske djece sve ovo, rijetko kad se javljaju pneumonije, u ovom trenutku nema porasta hospitalizacije zbog težih respiratornih simptoma – rekla je dr Rsovac:

-U odnosu na prethodni vikend, kada je bilo više od 200 pacijenata u 24-časovnim dežurstvima, jer smo dežurni smo vikendom, primamo na preglede kada smo prijemni, naizmjenično sa Institutom za majku i dijete, 200 do 220 pregleda, ovog vikenda nešto manji broj – 140 djece je bilo na pregledu. Od toga u febrtilnom dijelu, sve što ima visoku temperturu mora biti izolovano od zdrave djece koja nemaju febrilnost ali imaju druge probleme, 80 odsto je zastupljeno od svih pregleda, a što se tiče testiranja vršimo u pojedinim slučajevima, ako ostavimo dijete na bolničkom liječenju –

Ukazuje da od 140 djece, kod oko 50 odsto je bilo zastupljenosti omikrona, neku djecu su testirali, neku nisu, gdje je bila jasna klinička slika.

Dobro je što je mali broj zbog kovida zahtjevao hospitalizaciju, podvlači ona.

Dr Rsovac kaže da od prošlog vikenda sve je veći broj kovid odjeljenje je ispunjeno.

– Imamo i djecu odojčadi i adolescente, nijedno ne zahtjeva mehaničku ventilaciju, samo kod dvije bebe treba oksiterapija – objasnila je ona.

– Svi su stabilni, brinhiolotis je klinička slika pa je neophodnoda hospitalizovati ih- kaže ona.

Što se tiče vakcinacije djece, jasno je uputstvo, kada je Fajzerova vakcina u pitanju.

– Ostali smo pri tome da je preporuka da se vakcinišu djeca iznad 12 godine. Nismo u grupi zemalja koja je prešla na vakcinaciju mlađih do 12 godina, a doza je prilagođena uzrastu – napomenula je dr Rsovac.

Ono što je ohrabrujuće je, kako kaže, da nema porast broja pacijenata te uzrasne kategorije.

– Pedijatri su obazrivi, sačekaćemo jer se nalazimo u piku ovog talasa, postoji mogućnost da će poslije prve nedjelje doći do porasta broja među školskom djecom, da ćemo naredne dvije nedjelje ući u mirniji fazu – kaže ona.

Djeca koja imaju visoku febrilnost, koja odbijaju tečnost, ne mogu da dobro unose hranu, treba da odmah budu odvedena pedijatru.

Starijoj djeci potrebno je da se daju simptomatski lijekovi, a ako poslije 24 do 48 sati ne prolazi da dođu kod pedijatra, prenosi Blic.

– Vidjećemo za četiri do osam nedjelja kako će se dječija populacija ponašati i koliko ćemo imati postkovid simptoma – zaključila je dr Rsovac.

srpskainfo

PODIJELI