Omogućen “online pritisak” na parlamentarce

0
1125

Predstavnici Koalicije “Pod lupom” prezentovali su danas na pres-konferenciji u Sarajevu prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH koji su oni pripremili, a ovlašteni predlagači uputili u parlamentarnu proceduru.

Direktor projekta Koalicije “Pod lupom” Dario Jovanović je kazao da je njihov prijedlog najvećim dijelom uvršten u prijedlog Kluba poslanika Nezavisnog bloka u državnom parlamentu.

“Ovaj prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona smo poslali svim parlamentarcima – 42 zastupnika i 15 delegata. Nezavisni blok je prvi reagirao i uzeo cjelokupan dokument koji smo poslali i proslijedio ga u daljnju proceduru”, pojasnio je Jovanović.

Koordinator za javne politike Koalicije “Pod lupom” Jelena Tanasković-Mićanović je napomenula da je taj prijedlog upućen svim parlamentarcima na državnom nivou.

“On sadrži izmjene koje se tiču uvođenja funkcije nezavisnog predsjednika biračkih odbora, javne objave imena svih članova biračkih odbora, uime kojeg političkog subjekta su imenovani u birački odbor, kako bismo se upustili u borbu protiv trgovne mjestima u biračkim odborima”, istaknula je Tanasković-Mićanović.

Zatim, dodala je da predviđa poništavanje izbora na onim biračkim mjestima gdje se utvrdi višak glasačkih listića nakon otvaranja glasačkih kutija.

Predviđena je i mogućnost uvođenja novih tehnologija, zatim proširenja kruga osoba koje imaju pravo podnošenja prigovora, a koja uključuje nestranačke posmatrače kao i kandidate političkih subjekata unutar listi.

“Predvidjeli smo i proširenje zakona u djelu koji reguliše ponavljanje izbora kako bi se predvidjele radnje u slučaju prekida izbornog procesa na biračkim mjestima, a što je inspirisano situacijom koja se desila u Stocu u oktobru prošle godine”, navela je Tanasković-Mićanović.

Kazala je da je prijedlog već prošao Ustavnopravnu komisiju Predstavničkog doma državnog parlamenta i upućen je u daljnju parlamentarnu proceduru te da je trebao biti razmatran na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma, koja je odgođena.

“Iz dosadašnjih razgovora s predstvnicima klubova poslanika u oba doma parlamenta BiH, imamo njihovu podršku za sve preporuke koje smo im predstavili. Nadamo se da će se ta podrška iskazati kada dođe na red i njihovo usvajanje”, navela je Tanasković-Mićanović.

Napomenula je da se i u drugim prijedlozima koji su upućeni ili će biti upućeni u parlamentarnu proceduru nalaze i druge važne preporuke Koalicije “Pod lupom”, poput uvođenja skenera za glasačke listiće i identifikaciju birača na biračkim mjestima.

Koalicija “Pod lupom” predstavila je i online platformu za zagovaranje, a Jovanović je pojasnio da će “na tri klika” građani moći poslati direktno preporuku, e-mail, parlamentarcima na državnom nivou i ostvariti s njima, ukoliko parlamentarci to budu željeli, dvosmjernu komunikaciju.

“Kako bi uključili što više građana i kako bi napravili dodatni pritisak na parlamentarce u državnom parlamentu da usvoje tehnička unapređenja izbornog procesa, građanima ćemo dati mogućnost da se direktno, putem online platforme za zagovaranje, obrate parlamentarcima i članovima Centralne izborne komisije, s preporukom za koju oni smatraju da je najvažnija”, naveo je Jovanović.

IT eskpert Koalicije “Pod lupom” Mersad Avdić predstavio je online platformu za zagovaranje, te pojasnio postupak njenog korištenja.

Online platforma za zagovaranje je dostupna putem web stranice Koalicije “Pod lupom”.

PODIJELI