Oni su pretnja za stabilnost fudbala: Devet superklubova čije “nenormalno” bogatstvo brine UEFA

0
970

FK Mančester junajted, Riding
Foto: AP/Tanjug

Poslednji godišnji izveštaj Evropske fudbalske federacije (UEFA) ukazao je na postojanje nekolicine klubova čije je bogatstvo toliko da ne postoji realna šansa da ih neko u skorije vreme stigne u tom pogledu.

Mančester junajted, Mančester siti, Arsenal, Čelsi, Liverpul, Real Madrid, Barselona, Bajern i Pari Sen Žermen označeni su od strane UEFA kao brendovi koji iz godine u godinu uspevaju da materijalizuju ogromnu navijačku bazu širom sveta na način koji do sada nije zabeležen.

Sa ekonomske tačke gledišta, samo od sponzora, prodaje dresova i ostalih komercijalnih ugovora pomenuti klubovi su za šestogodišnji period, inkasirali blizu 120 miliona evra – po godini!

Primera radi, prosečna zarada ostalih (u obzir uzeto 700 klubova) od prodaje dresova i ostalih komercijalnih ugovora nije prelazila milion evra godišnje.

Sve veći jaz između grupe prebogatih klubova i onih koji to nisu, je trend koji zabrinjava o čemu je govorio i novi predsednik UEFA Aleksander Čeferin.

Kao čuvar igre u Evropi, UEFA mora biti na oprezu i obraćati pažnju na negativne trendove u sportu, kao što je enormnog profita i koncentracija sponzora samo jedne grupe klubova – poručio je Čeferin.

Foto: Guliver/Denis Doyle/Getty Images

Foto: Guliver/Denis Doyle/Getty Images

U izveštaju UEFA Čeferin je napisao da se uvođenje finanijskog fer-pleja pokazao kao pun pogodak jer je takav vid kontrole disciplinovao klubove koji su na manjem gubitku nego što su bili pre uvođenja tog monitoringa.

Međutim, veliki disparitet između velikih i malih i dalje je prisutan.

Na primer, 20 klubova Premijer lige zarade više nego svih 597 klubova iz 48 najslabije rangiranih liga u Evropi! U narednim godinama ta razlika biće još veća, jer se ugovori od TV prava u Engleskoj iz godine u godini samo uvećavaju.

Još jedan pokazatelj koliko je Engleska liga kao vodeća u finansijskom smislu daleko iznad ostalih je podatak da i najslabiji klub u ligi zaradi više od TV prava (oko 100 miliona) nego što većina klubova van Ostrva zaradi od svih sponzora zajedno.

(Telegraf.rs)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here