Onlajn prikazivanje predstave “Četrnaesta”

0
634

Narodno pozorište Republike Srpske omogućiće večeras onlajn prikazivanje snimka predstave “Četrnaesta”, autora, dramaturga predstave i reditelja Ane Đorđević, povodom obilježavanja Svjetskog dana pozorišta.

Predstava će, u skladu sa vanrednim mjerama proglašenim zbog suzbijanja širenja virusa korona, biti onlajn prikazana u 20.00 časova, saopšteno je iz Narodnog pozorišta Srpske.

Snimak predstave biće emitovan na “Јutjub” kanalu Narodnog pozorišta, sa linkovima na službenoj “Fejsbuk” stranici i “Tviter” nalogu ove pozorišne kuće.

Iz Narodnog pozorišta Srpske su naveli da Svjetski dan pozorišta 27. marta proslavljaju teatarske kuće širom planete od 1962. godine, te da Međunarodni pozorišni institut organizuje obilježavanje ovog važnog praznika na datum kada je otvoren Teatar nacija u Parizu.

Svake godine na ovaj dan pozorišta u svijetu, nacionalni centri Međunarodnog pozorišnog instituta i cjelokupna internacionalna teatarska zajednica organizuju razne aktivnosti, od kojih je najvažnija tradicionalna međunarodna poruka, koju na poziv Instituta piše pozorišna ličnost svjetskog ugleda.

– Svjetski dan pozorišta prilika je za pozorišne stvaraoce da podsjete javnost na snagu scenskih umjetnosti, i stvaralaštva koje proizilazi iz kolektivnog kreativnog čina – ističu iz Narodnog pozorišta Srpske.

Tradicionalnu poruku za Svjetski dan pozorišta ove godine napisao je dramski pisac Šahid Nadim iz Pakistana, u kojoj je poručio da pozorište ima svoju ulogu, plemenitu ulogu, da ispuni čovječanstvo energijom i pokrene ga da se izdigne iz vlasti tog pada u ambis.

– Ono može da uzdigne pozornicu, prostor za izvođenje u nešto sveto – napisao je pakistanski dramski pisac.

/RTRS/

PODIJELI