Oporavljaju se djeca zaražena morbilama

0
619

Šest štićenika Doma “Rada Vranješević” u Banjaluci hospitalizovanih u Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra RS zbog morbila su stabilnog zdravstvenog stanja, a kako nam je u petak potvrđeno iz ove zdravstvene ustanove – nije bilo novih slučajeva hospitalizacije niti prijave pacijenata zbog sumnje na ovo zarazno oboljenje.

Oboljele štićenike je u petak posjetio Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, te se informisao o stanju djece. Rečeno je da njihov oporavak teče uredno.

Dom zdravlja Banjaluka u četvrtak je prijavio epidemiju morbila na teritoriji grada zbog širenja morbila među štićenicima Doma “Rada Vranješević”, gdje je do petka bilo ukupno devet oboljelih.

“Od šest štićenika koji su hospitalizovani, pet ima srednje tešku kliničku sliku, bez komplikacija, dok jedan pacijent ima upalu pluća prouzrokovanu virusom morbila. Djeca koja su izolovana u Domu imaju blagu kliničku sliku, zbog čega nije bilo potrebe za hospitalizacijom”, rekli su u petak iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Napomenuli su da su u Domu sprovedene protivepidemijske mjere, koje su uključivale provjeravanje vakcinalnih statusa svih štićenika i zaposlenih u Domu te vakcinisanje nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih.

Tako je 26. aprila vakcinisano ukupno 48 štićenika Doma i pojačano sprovođenje higijenskih i mjera kontrole.

Takođe, preporučeno je javljanje doktoru kod svake sumnje na obolijevanje od morbila, odnosno izolacija oboljelih.

“Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja, uz konsultacije s Institutom, sprovodi mjere i izdaje preporuke školama i vrtićima”, kažu iz Instituta.

Od ukupno devetoro oboljele djece, štićenika, sedmoro nije bilo vakcinisano, a dvoje je bilo nepotpuno vakcinisano protiv morbila prije pojave ove bolesti u Domu.

Nakon prijave svih slučajeva oboljelih, higijensko-epidemiološke službe domova zdravlja su, u saradnji s bolnicama i Institutom, preduzele potrebne mjere za sprečavanje i suzbijanje širenja epidemije.

To podrazumijeva prijave oboljenja, liječenja i izolacije oboljelih, laboratorijske potvrde, epidemiološko ispitivanje i anketiranje oboljelih, nadzor nad kontaktima, provjere vakcinalnog statusa MRP vakcinom, a zatim vakcinacije nevakcinisanih, nepotpuno vakcinisanih i lica bez podataka o vakcinalnom statusu.

Kako su naveli iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, pooštren je i sanitarno-higijenski nadzor u kolektivima za boravak djece i omladine.

Jelena Kurtinović, direktorica Centa za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Banjaluci, rekla je da su u dogovoru s rukovodstvom Doma donijeli odluku da djeca koja pohađaju vrtiće ne dolaze u kolektiv dok se situacija ne smiri.

“Nismo dobili neke konkretne smjernice, ali imamo našeg stručnog saradnika za preventivnu zaštitu i poučeni iskustvom mi smo već sami preduzeli mjere u smislu dezinfekcije svih prostora i pojačane kontrole”, rekla je Kurtinovićeva.

Miroslav Popržen, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije, u pekat nam je rekao da nisu dobili nikakva uputstva, ali da nema informacija da je neko u školama posumnjao na morbile.

Institutu RS je do petka prijavljeno ukupno 31 oboljelo od morbila u RS.

Grip opada

Domovima zdravlja u RS se od 23. do 29. aprila prijavilo 696 oboljelih od akutnih respiratornih infekcija i 221 lice s oboljenjem sličnim gripu, što je znatno manje u odnosu na sedmicu ranije.

Kako je saopšteno iz Instituta za javno zdravstvo RS, od 2. oktobra registrovano je 64.110 akutnih respiratornih infekcija i 23.902 oboljenja sličnih gripu.

Najveći broj pacijenata su djeca do četiri godine, te djeca od pet do 14 godina, a najmanje su oboljeli stariji od 65 godina. Najviše ih je na području Banjaluke, Trebinja, Istočnog Sarajeva, a najmanje u regiji Foče.

nezavisne

PODIJELI