OPREZ: Smanjena vidljivost zbog guste magle

0
1389

Magla jutros u većem dijelu Republike Srpske usporava i otežava odvijanje saobraćaja, posebno na dionicama uz riječne tokove Vrbasa, Save, Sane, Bosne, Spreče i Drine.

Vidljivost je mjestimično smanjena ispod 50 metara na području Banjaluke, Doboja, Šamca, Prijedora, Gradiške, Bijeljine, te na putnim pravcima Banjaluka – Klašnice – Gradiška i Caparde – Karakaj, saopšteno je iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske.

Zbog niske jutarnje temperature moguća je poledica preko mostova i nadvožnjaka, te na prilazu tunelima.

U višim predjelima i preko planinskih prevoja moguć je nailazak na zaostali snijeg, dok je, zbog snježnih nanosa, još otežano odvijanje saobraćaja regionalnim putem Klanci – Ulog, preko prevoja Morine.

Učestali su odroni na dionicama Banjaluka – Kotor-Varoš – Teslić, Karanovac – Kneževo – Ugar, Mrkonjić Grad – Crna Rijeka, Brod na Drini – Dobro Polje, Bratunac – Skelani, LJubovijski most – Drinjača, Šekovići – Caparde, Rogatica -Ustiprača, Višegrad – Vardište i Brodar – Rudo.

IZ AMS vozačima skreću pažnju na opreznu i sporiju vožnju, te da na put ne kreću bez zimske opreme, koja je i zakonski obavezna.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini – Šćepan Polje na snazi je zabrana saobraćaja za vozila, čija ukupna masa prelazi 12 tona i vozila duža od osam metara.

Na dionici magistralnog puta Kostajnica – Kozarska Dubica, u mjestu Vrioci, na snazi je obustava saobraćaja zbog radova, a vozila su preusmjerena na privremenu obilaznicu u neposrednoj blizini.

Na dionici magistralnog puta Karanovac – entitetska granica /Ugar/ u mjestu Bočac zbog aktiviranog klizišta saobraćaj se odvija jednom kolovoznom trakom, uz postavljenu signalizaciju.

Zbog izlaska na teren građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji autoputa Banjaluka – Doboj, na putu Vukosavlje – entitetska granica /Karuše/, na dionicama Šešlije – Johovac i Johovac – Rudanka izmijenjen je režim saobraćaja, i to tako da će danas povremene petnaestominutne obustave saobraćaja biti aktivne od 7.00 do 13.00 časova.

U Federaciji BiH magla smanjuje vidljivost na autoputu Sarajevo sjever – Zenica jug, na putnim pravcima Gornji Vakuf – Bugojno – Novi Travnik, Kupres – Šuica, Glamoč – Mlinište, Grahovo – Resanovci i u Posavini.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja. /srna/

PODIJELI