OPŠTINE STIMULIŠU USPJEH Stipendije i nagrade za najbolje učenike

0
854

Opština Prnjavor je skoro duplo povećala budžet za stipendije učenicima i studentima, koji umjesto ranijih 175.000 KM godišnje sada iznosi 300.000 KM.

Stimulativne mjere usvojene su takođe u Gradiški, Kozarskoj Dubici i Srpcu.

U lokalnoj upravi naglašavaju da u Prnjavoru ima mjesta za sve mlade i uspješne stipendiste, koji se po završetku školovanja opredjeljuju za povratak u rodno mjesto.

Nastojimo različitim vidovima stimulisati najbolje, kazao nam je Darko Tomaš, načelnik prnjavorske opštine.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Darko Tomaš načelnik Prnjavora

– Studentske stipendije iznose 100 KM, osim porodica poginulih, ratnih vojnih invalida i socijalno ugroženih, koji primaju 150 KM. Već drugu godinu, nakon završetka školske i studentske godine uspješne đake i studente šaljemo na turistička putovanja obezbjeđujući i džeparac iz budžeta Opštine – kazao nam je Tomaš.

On je takođe rekao da su prošle godine organizovali putovanje u Beč, a ove godine u Prag.

– Nekoliko studenta koje smo stipendirali vratilo se po završetku školovanja u Prnjavor, dobili su ovdje posao i čine važne karike u našoj lokalnoj zajednici – rekao je načelnik Tomaš.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić organizovao je prijem za učenike generacije završnih razreda osnovnih i srednjih škola i vukovce.

Po 100 KM nagrađeno je 26 vukovaca, sedam učenika generacije osnovnih škola dobilo je po 300 KM, a tri učenika generacije srednjih škola po 500 KM. Ova praksa počela je prije tri godine, a u gradskoj upravi najavili su da će i narednih godina novčano nagrađivati najbolje učenike. Osim toga, na panou u centru grada postavljene su fotografije najboljih učenika osnovnih i srednjih škola u ovoj školskoj godini.

Najbolje rezulate postigli su gimnazijalac Miloš Marjanović, Nebojša Racanović iz  Tehničke škole, Sergej Stanić iz Srednje stručne i tehničke škole. Javno su istaknuti i portreti najboljih osnovaca. To su Isidora Tadić iz OŠ “Danilo Borković”, Tara Šokčević iz OŠ “Vaso Čubrilović” Gradiška, Jovan Simić, đak OŠ “Kozarska djece” Kruškik, Izabela Sladojević – OŠ “Petar Kočić” Nova Topčola, Sandi Čolpa – OŠ “Sveti Sava” Dubrave, Jovana Subotić – OŠ “Vuk Stefanović Karadžić” Turjak i Dajana Šešum iz OŠ “Mladen Stojanović” Gornji Podgradci.

U dubičkom Srednjoškolskom centru „Nikola Tesla“ najboljim učenicima u nastavnim i vannastavnim aktivnostima  dodijeljene su diplome i nagrade. Na spisku “vukovaca” su  Viktorija Barišić, Darnela Odobašić, Jelena Mišić , Mihaela Popović,  Aleksandra Pralica i Jovana Roksandić. Za učenika generacije proglašena je Viktorija Barišić.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

– Ovo je poseban dan za mene, dan i događaj koji ću pamtiti. Mnogo mi znače čestitke profesora, direktora i mojih prijatelja, školskih drugova koji su mi uvek bili velika podrška – izjavila je Viktorija Barišić.

Nagrađeno je i osam dubičkih odlikaša te učenika koji su se istakli u dramskoj i recitatorskoj sekciji, kao i sportskim takmičenjima.

Posebnu nagradu dobila je Gorana Samardžija, učenica četvrtog razreda Gimnazije, koja ove godine nije imala nijedan izostanak sa nastave. Nagrade su potvrda odgovornog odnosa prema obavezama, učenju i vladanju, rekla je Senada Zlokapa, direktorka Srednjoškolskog centra „Nikola Tesla“.

– Ovo je tradicionalna dodjela priznanja najboljim učenicima, od kojih se opraštamo. Oni su bili odlični u učenju, primjereni u vladanju, istaknuti u radu školskih sekcija – rekla je Zlokapa.

Načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević organizovao je prijem za najuspešnije učenike osnovnih i srednjih škola. Na spisku je 17 učenika srednjih i 8 učenika osnovnih škola. Njima su uručene novčane i druge nagrade.

Uspjeh Nikoline Čakalj

Nikolina Čakalj (11) iz Laminaca, učenica OŠ “Sveti Sava”, predstavljaće Bosnu i Hercegovinu na međunarodnom festivalu “Slavjanski bazar“ u bjeloruskom gradu Vitebsku, u prvoj polovini jula.

Foto: Danijela Čakalj/RAS Srbija

Nikolina će izvesti pjesme Mladena Matovića „Riječi“ i „Zavjet“.

Srpskainfo.com

PODIJELI