OPŠTINSKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE: APEL GRAĐANIMA STARIJE ŽIVOTNE DOBI I HRONIČNIM BOLESNICIMA DA SMANJE KONTAKTE I OSTANU KOD KUĆE

0
678

Na području opštine Prnjavor nema novooboljelih od virusa korona, a pod zdravstvenim nadzorom nalazi se 937 lica, zaključeno je na današnjoj sjednici Opštinskog štaba za vanredne situacije.

Načelnik opštine i komandant Opštinskog štaba za vanredne situacije, Darko Tomaš rekao je na konferenciji za novinare, da je svih 11 Prnjavorčana koji su se nalazili u autobusu zaustavljenom juče na graničnom prelazu u Gradišci, sinoć uz najveće mjere zaštite sanitetskim vozilom prevezeni u Prnjavor, njihovim kućama i stavljeni pod zdravstveni nadzor narednih 14 dana.

Tomaš je rekao, da je opština Prnjavor, druga u Republici Srpskoj, odmah poslije Banja Luke, po broju lica koja se nalaze pod zdravstvenim nadzorom, što znači da su nadležne službe dobro odradile svoj posao i spremno dočekale povratak velikog broja sugrađana koji rade u zemljama EU.

„Obaveza svih lica koja su dobila rješenje o kućnoj izolaciji je da poštuju osnovno pravilo samoizolacije, da ostanu kod kuće i smanje kontakte. Nadležne inspekcijske službe na terenu kontrolišu lica koja bi trebala biti u izolaciji. Juče su kontrolisana 23 lica i svi su zatečeni na prijavljenoj adresi stanovanja, a i danas nastavljamo sa kontrolama“ , izjavio je Tomaš.

Prema krivičnom zakonu Republike Srpske za nepoštovanje takvih mjera predviđena je kazna zatvora do dvije godine.

Opštinski štab za vanredne situacije uputio je apel građanima starije životne dobi i hroničnim bolesnicima da smanje kontakte i ostanu kod kuće, kako se ne bi izlagali riziku i opasnosti.

Ovaj štab je juče pozvao savjete mjesnih zajednica i zajednice etažnih vlasnika da se organizuju kako bi pružili pomoć starijim licima u nabavci namirnica, higijenskih sredstava i lijekova.

Komandant Opštinskog štaba za vanredne situacije, Darko Tomaš apelovao je na građane kojima je neophodna pomoć, kao i volontere koji žele da pruže pomoć da se jave Crvenom krstu Prnjavor, kao nadležnoj instituciji koja će se baviti ovim problemom.

„Crveni krst će napraviti spisak svih dobrovoljaca koji žele da volontiraju, provjeriće u evidencijama Doma zdravlja njihovo zdravstveno stanje i na osnovu toga će volonterima koji ispunjavaju uslove izdati rješenja da mogu obavljati taj posao. Oni će konkretno zadužiti na terenu, šta i u kom vremenu da urade“ , rekao je Tomaš, i naglasio da se poslednjih nekoliko dana na društvenim mrežama plasiraju pojedinci ili grupe građana o udruživanju, prikupljanju ili nuđenju pomoći, što može biti prilično rizično.

„Takve priče možda jesu dobronamjerne, ali u vanrednoj situaciji nisu dobro došle. I molimo građane da ne traže pomoć od takvih grupa, jer su izuzetno rizične. Važno je da nadležne institucije budu te kojima će se javljati građani kojima je potrebna pomoć, a prije svega Crvenom krstu, Centru za socijalni rad i Opštinskoj upravi. U narednim danima osmislićemo mjere kako pomoći onima kojima je na neki način ograničeno kretanje, posebno licima starije životne dobi“ , rekao je Tomaš.

Opštinski štab za vanredne situacije poziva građane da sve informacije o epidemiološkoj situaciji na području opštine Prnjavor prate putem kanala komunikacije (sajta i društvenih profila) zvaničnih institucija, Opštinske uprave opštine Prnjavor i Doma zdravlja, fejsbuk i instagram profila načelnika opštine, kao i sredstva javnih informisanja, kako bi se sprečilo širenje dezinformacija.

„To su provjerene i tačne informacije, za sve druge informacije ne garantujemo tačnost i objektivnost i ne znamo s kojim ciljem nastaju“ , naglasio je Darko Tomaš, načelnik opštine i komandant Opštinskog štaba za vanredne situacije.

Do danas je na području opštine Prnjavor registrovano jedno lice pozitivno na virus korona, koje se nalazi u samoizolaciji i dobrog je zdravstvenog stanja.

/Opština Prnjavor/

PODIJELI