“OPTUŽBE PROTIV VIŠKOVIĆA SU IZMIŠLJENE” Reakcije iz BORS na izjavu zaštićenog svjedoka

0
172

Tvrdnje zaštićenog svjedoka kako je premijer Srpske Radovan Višković nudio novac za prekopavanje masovnih grobnica u Milićima lažne su i jako opasne po budućnost na ovim prostorima.

Izjavio je to za Srpskainfo predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske, Milomir Savčić, reagujući na izjavu zaštićenog svjedoka M-16 u predmetu “Josipović i drugi” pred Sudom BiH, koji tvrdi da mu je Višković nudio novac za prekopavanje masovnih grobnica u Milićima.

– Dobro znam gdje je Višković bio u toku rata. Čovjek je bio u Upravi za saobraćaj Glavnog štaba VRS i sva ta priča zaštićenog svjedoka je potpuno izmišljena, kao i, na žalost, mnoge druge priče – ističe Savčić.

Dodaje da se samo jednom desilo da je kažnjen neki svjedok koji daje lažnu izjavu, nikada se više ne bi desilo da bilo ko lažno svjedoči.

– Nikada niko nije kažnjen i zato imamo ovaj problem. Svako ko uđe u sudnicu, bilo kao svjedok ili optuženi, obavezan je da da zakletvu da će govoriti istinu i samo istinu. Na žalost, svjedoci smo da mnogi to zloupotrebljavaju. Bilo je slučajeva i pred domaćim sudovima, ali i onim u Hagu, da su svjedoci davali lažne izjave. Neki su čak silom i prijetnjama primoravani da lažno svjedoče – kaže Savčić.

Navodi da je to vrlo ozbiljan problem, jer zbog takvih izjava nevini ljudi leže u zatvorima.

Savčić dodaje da pravosuđe mora da utvrdi istinu o svemu što se dešavalo na ovim prostorima, jer jedino tako ima nade i šanse za pomirenje. Ako dođe do pomirenja, kako ističe Savčić, onda ima šanse i za budućnost.

– Da li iko razmišlja o tome kako se osjeća čovjek kome se prišije etiketa ratnog zločinca, a on nema ni saobraćajni prekršaj – upitao je Savčić.

/Srpskainfo/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here