Oružane snage BiH primaju novi kadar

0
987

Ministarstvo odbrane BiH otvorilo je, peti po redu konkurs za prijem 68 oficira. Uslov je kao i prethodnih godina da su kandidati fakultetski obrazovani i da nemaju više od 27 godina.

Ministar odbrane Marina Pendeš poziva sve mlade da ne čekaju na biroima za zapošljavanje, već da svoju karijeru počnu graditi u Oružanim snaga, jer baš tu ne trebaju nikakve urgencije.

“Sve je zabilježeno kamerom, sve je transparentno, oni koji prođu taj proces, onda ide obuka u tri faze, misli se na osnovnu vojničku obuku, a onda oficirsku obuku”, ministar odbrane BiH Marina Pendeš.

Dajana Dangubić i Aldin Bajrović, prošli su obuke u Pazariću i Travniku. Već godinu dana rade u OS i kažu da su napravili pravi izbor. Ipak, ženama nije baš lako da se izbore sa muškim predrasudama – pogotovo u vojsci.

“Iskreno, reći ću vam nije lagano, zbog toga što tu ima starih vukova koji smatraju da žene nisu sposobne, tu se potežu džender teme da li je ženi mjesto u kuhinji, ali mislim djevojke ako u zimu možete cijepati drva, kad muž radi na građevini, zašto, zašto ne bi mogle biti lider u OS”, rekla je potporučnik u OS BiH Dajana Dangubić.

“Platu koju možete zaraditi u OS kao mladi oficir, mladi poručnik je izuzetno pristojna plata, znači ako vam je to glavni motiv, ja sam siguran da ćete vi doživjeti satisfakciju da možete obezbijediti egzistenciju sebi i vašoj porodici”, rekao je potporučnik u OS BiH Aldin Bajrović.

Svi oni koji su završili obuku dobijaju ugovor na tri godine koji im se kasnije produžava na još četiri. Zakon nalaže da službovanje u OS BiH traje do 35 godine kada vojnike čeka nova ponuda.

“Nudimo im mogućnost prekvalifikacije, mogućnost nekakve materijalne pomoći u saradnji sa našim prijateljima iz međunarodne zajednice”, rekao je Zoran Duspara.

Konkurs za prijem novih kandidata otvoren je do 4. oktobra. Testiranje se izvodi anonimno, a iz Ministarstva odbrane poručuju da se rezultati testova pohranjuju u bazu podataka koja ne dozvoljava naknadne intervencije.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here