OŠ “Branko Ćopić” Prnjavor krupnim koracima u ekološku budućnost

0
427

JU Osnovna škola „Branko Ćopić“ Prnjavor u programskim ciljevima ima brojne aktivnosti u cilju svestranog obrazovanja i vaspitanja svojih učenika. Prateći savremene tendencije razvoja društva, škola je uočila važnost ekološke pedagogije i vaspitanja mladih o značaju očuvanja prirode i prirodnih resursa što je i jedan od zadataka osnovnog vaspitanja i obrazovanja definisan Zakonom o osnovnom vaspitanju i obrazovanju (Sl. glasnik RS broj 44/17).

Škole su oduvijek bile donosioci promjena u zajednici i, iako za sebe volimo reći da jesmo ekološka škola, svjesni smo da postoji veliki prostor za napredak, prije svega u praktičnim edukativnim aktivnostima i podsticanju promjene svakodnevnih životnih navika kod učenika i roditelja.

Godinama unazad brojnim projektima i svakodnevnim aktivnostima ističemo opredjeljenje za ekološku pedagogiju i ekološki razvoj po čemu smo prepoznati ne samo u lokalnoj zajednici nego i šire.

Кako bismo unaprijedili i proširili svoj ekološki angažman prijavili smo se na javni poziv za projekat „Misli o prirodi!“ koji je prilika za dobijanje Međunarodnog sertifikata EКO škole. Naša prijava je osvojila 92 boda od mogućih 100 i izabrana je kao jedna od pet škola sa regije koja obihvata gradove Banja Luka, Prijedor, Čelinac, Prnjavor i Derventa koje će u narednom periodu proći mehanizam sertifikacije.

Sertifikacijski mehanizam Eko škola u BiH je metodologija koja opisuje korake i aktivnosti koje škole treba da implementiraju da bi postale Eko škole. Osnovni cilj Sertificiranog mehanizma Eko škola u BiH je uključiti očuvanje životne sredine na principima održivog razvoja u rad vaspitno-obrazovnih institucija u BiH, preko implementacije aktivnosti koje će uvesti vidljive promjene stavova i ponašanja u svakodnevnom životu i radu učenika/ica i radnika/ica škole, ali i šire društvene zajednice.

Aktivnosti za dobijanje sertifikata se odvijaju u okviru projekta „Misli o prirodi!“ koji implementira Centar za promociju civilnog društva, a finansira Švedska.

I ove školske godine, iako ograničeni epidemiološkim mjerama trudimo se da što više promovišemo principe održivog razvoja. Vrijedne ruke naših prvačića raznovrsni otpad pretvaraju u kreativne maštarije, a naši veliki ćaci su osmislili i izradili cekere kojima poručuju „Spasi planetu, koristi ceker!“.

Takođe, u školskim dvorištima izradili smo poligone za fizičku i mentalnu aktivnost učenika pri čemu smo koristili otpadne grede i gume. Početkom novembra na reciklažu smo uputili 430 kg PET ambalaže, a do sada smo reciklirali preko 19 tona ove sekundarne sirovine.

Nadamo se da ćemo svojim radom zaslužiti Međunarodni sertifikat EКO škola i time opštinu Prnjavor staviti na međunarodnu mapu ekološki osvještenih gradova,

školski psiholog, Jelena Radivojević Stupar

PODIJELI