Osma godišnjica od velikog zemljotresa u Japanu

0
398

U Japanu se danas molitvama, cvijećem i emotivnim posvetama odaje počast žrtvama razornog zemljotresa koji je prije tačno osam godina pokrenuo cunami na sjeveroistočnoj obali ove zemlje i odnio oko 18.500 života.

Premijer Šinzo Abe, poslanici i članovi porodica koji su izgubili najbliže poklonili su se tokom ceremonije u Tokiju u 14.46 časova po lokalnom vremenu, što je trenutak kada se dogodio potres jačine devet stepeni.

“Možemo samo da osjećamo tugu kada pomislimo na patnje onih koji su izgubili voljene članove porodice, rođake i prijatelje”, rekao je Abe, prenio je AFP.

Osam godina kasnije, rekao je premijer, obnova i dalje napreduje, ali će Vlada i dalje podržavati desetine hiljada ljudi koji žive u nepovoljnim uslovima.

Stanovnici obalskih gradova su po kiši položili cvijeće i poklonili se dok su se sjećali žrtava smrtonosnog talasa, koji je momentalno razorio njihove zajednice.

Pored sveopšteg razaranja i smrti, cunami je nanio i veliku štetu nuklearnoj centrali Fukušima, čiji su se raktori istopili. To je izazvalo najveću nuklearnu katastrofu od Černobilja 1986. godine.

Prema zvaničnim podacima, u zemljotresu i cunamiju poginulo je ili nestalo 18.430 ljudi, a još 3.700, uglavnom iz Fukušime, umrlo je od bolesti ili suicida poslije tragedije.

Iz pogođenih oblasti i dalje je raseljena 51.000 ljudi.

(Srna)

PODIJELI