Oštar pad evra nakon propasti pregovora o vladi

0
581

Pregovori između četiri njemačke stranke koje pokušavaju da formiraju vladajuću koaliciju su propali, nakon što ih je napustila Slobodna demokratska partija (FDP), navodeći nepomirljive razlike.

– U pregovorima nije bilo napretka, već su postojale prepreke koje su dovele u pitanje ciljane kompromise – rekao je lider FDP Kristijan Lindner, prenosi Rojters.

Odmah nakon te vijesti, evro je oslabio na najniži kurs prema japanskom jenu u posljednja dva mjeseca.

Lindner je rekao i da je “bolje ne vladati, nego vladati pogrešno”. Dodao je da četiri stranke „nisu imale zajedničku predstavu o modernizaciji zemlje“ te da je posebno manjkalo povjerenja. Njegovi saradnici su već u nekoliko intervjua bili oštri prema kancelarki Merkel kojoj su prebacili da je očajno vodila pregovore, da je vladao haos i da je htjela da jednostavno produži politiku koju je vodila u još uvijek aktuelnoj vladi sa socijaldemokratama.

Odluka FDP znači da će njemačka kancelarka Angela Merkel morati ili da formira manjinsku vladu ili da organizuje nove izbore, navodi agencija.

Slično su se izrazili lideri Zelenih. Kopredsjednik stranke Džem Ozdemir prebacio je liberalima da od početka nisu imali dovoljno spremnosti da uđu u koaliciju. Liberali su, rekao je, jedinu moguću kombinaciju za formiranje vlade „nažalost odbili i uništili“, piše “Dojče vele”.

Najkrupniji kamen spoticanja bili su pregovori o klimi i izbjeglicama. Prema dostupnim informacijama – jer pregovori su tajni pa mediji nemaju najbolji uvid – Zeleni su pristali na kompromis oko klimatskih ciljeva, no do kraja insistirali da izbjeglice sa supsidijarnom zaštitom u Njemačkoj takođe mogu da ovde dovedu i svoje porodice. Liberali su u prvi plan kao problem istakli dodatne javne investicije koje traže Zeleni, dok bi Liberalima bilo draže smanjenje poreza i rasterećenje građana i privrede.

Neuspjeh u pregovorima mogao bi da izazove najgoru političku krizu u Nemačkoj poslije više decenija, imajući u vidu da je Socijaldemokratska partija (SPD) saopštila da namjerava da pređe u opoziciju nakon što je na izborima osvojila drugo mjesto.

Među opcijama su, u tom slučaju, novi izbori ili manjinska vlada, što bi bilo bez presedana u posljeratnoj istoriji Njemačke, ocjenjuje britanska agencija.

FDP, koji se u parlament vratio poslije četiri godine, i Zeleni, koji 12 godina nisu bili na vlasti, ne žele da stave na kocku svoj teški izvojevan povratak time što će otuđiti svoje članove.

Ranije u nedjelju objavljeno je da su pregovori tri njemačka potencijalna koaliciona partnera zašli duboko u “produžetke”, a da je jedina realna nada mandatarke Angele Merkel da će osigurati četvrti kancelarski mandat, nakon lošeg izbornog rezultata u septembru, tročlana koalicija konzervativaca, liberala i Zelenih.

(Blic)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here