Oštro upozorenje Moskve Zapadu zbog Kosova: Znate li šta vam rade štićenici?

0
526

Moskva osuđuje incident u Kosovskoj Mitrovici i smatra da on ima za cilj zastrašivanje kosovskih Srba, navodi se u izjavi Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

„Oštro osuđujemo ovu akciju čiji je cilj zastrašivanje kosovskih Srba, nasilje nad Markom Đurićem, šefom srpske delegacije na pregovorima sa Prištinom“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Rusija smatra neprihvatljivim otvorenu popustljivost međunarodnog prisustva — snaga za Kosovo i misije EU koje su samo sa strane posmatrale događaj i nisu ispunile svoj mandat, ističe Ministarstvo.

„Nameće se zaključak da Priština, EU i SAD uopšte ne namjeravaju da uvažavaju prava i interese Srba i žele da brutalno guše njihovu želju da brane svoje legitimne interese“, saopštilo je Ministarstvo.

Ministarstvo je istaklo da je „ova izuzetno opasna linija puna recidiva oružanih sukoba na Kosovu i destabilizacije u regionu Balkana u cjelini“, a nastavak pokušaja da se uspostavi kontrola Prištine u područjima koja naseljavaju Srbi rasplamsava situaciju i pogoršava napore međunarodne zajednice za mirno postkonfliktno rješenje.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije pozvalo je sve one koji imaju uticaj na kosovsku elitu da na „svoje štićenike“ odmah izvrše ograničavajući uticaj i doprinesu deeskalaciji napetosti na Kosovu.

U ponedeljak uveče su specijalne snage kosovske policije upale u administrativnu zgradu u Kosovskoj Mitrovici, gdje se održavao okrugli sto o Kosovu, i privele direktora kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Marka Đurića.

(sputnik)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here