Osude Inckove izjave stižu sa svih strana – OHR još uvijek bez izvinjenja

0
1508

Izvinjenje ili prekid svake komunikacije – to Mladen Ivanić poručuje Visokom predstavniku u BiH. Nakon što je Valentin Incko izjavio da, u slučaju obilježavanja 9. januara kao Dana Republike Srpske, treba da se obilježava i 10. april, datum nastanka Nezavisne države Hrvatske, predsjedavajući Predsjedništva BiH ne vidi svrhu dalje saradnje sa visokim predstavnikom.

Ivanić mu poručuje da nije uvrijedio samo građane Republike Srpske, već sve ljude iz BiH koji se zalažu za mir.

“Ako se ne izvini, znači da i dalje, bez obzira na sve naše kritike ostaje pri svome stavu, a u tim uslovima, ja ne vidim više nijedan razlog da sa njim imam bilo kakvu komunikaciju. Bez izvinjenja, ja kao član Predsjedništva više sa visokim predstavnikom koji, i poslije svega ostane da stoji na ovome, nemam namjeru više da komuniciram, jer je to čovjek koji je izgubio svaki autoritet i svaki legitimitet”, kategoričan je Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Izvinjenje iz OHR-a, ipak, nije stiglo. Uprkos jednoj od najgorih izjava koju je Incko dao u svojoj karijeri, i koja je, s pravom, podigla prašinu.

“Ako bi mi počeli slaviti ovakve praznike, onda bi mogli i neki se sjetiti, a to je već bilo po novinama, da se slavi 10. april, a to je bio dan osnivanja NDH”, kazao je Valentin Incko, visoki predstavnik za BiH.

Umjesto izvinjenja, iz OHR-a, samo pokušaj pravdanja.

“Fokus poruke visokog predstavnika bio je, da se prekine s retorikom okrenutom ka podjelama i da političari konačno postignu dogovor o datumima koje ova zemlja i njeni građani mogu obilježavati tako da se na jednak način obuhvate svi segmenti društva. Tokom obilježavanja 9. januara bila su isključena dva konstitutivna naroda, Bošnjaci i Hrvati”, navedeno je iz Kancelarije visokog predstavnika u BiH.

Osude na Inckovu izjavu stižu sa svih strana. Socijalisti, slično kao Ivanić, pozivaju na prekid diplomatskih odnosa sa visokim predstavnikom. Predsjednica Vlade nazvala je Inckov komentar zlonamjernim i sramotnim. Lider PDP-a, Branislav Borenović, poslao mu je knjigu “Zločini nad Srbima u NDH” i tekst Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ni ministar rada i boračko-invalidske zaštite, nije ostao imun na poređenje 9. januara i 10. aprila.

“To je jedna neprimjerena izjava, jedna strašna izjava koja vrijeđa srpski narod, koja vrijeđa tradicije srpskog naroda, i koja na neki način pokušava uporediti 9. januar sa 10. aprilom. A zna se šta je NDH radila, kakva je zla činila”, istakao je Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS.

Visoki predstavnik prekoračio je svoja ovlašćenja koja ima po Dejtonskom sporazumu, poručuju pravnici. Umjesto da se zalaže za mir, kaže Vitomir Popović, Incko podgrijeva tenzije u BiH. Uostalom, poručuje Popović, potrebe za visokim predstavnikom već odavno nema.

“Nemamo nijednog aneksa koji nije implementiran i koji nije prestao da važi. Tako da na određen način on i formalno-pravno predstavlja smetnju za dalju izgradnju i funkcionisanje pravnog sistema dejtonske BiH”, ocijenio je Vitomir Popović, profesor na pravnom fakultetu.

Na noge su se digli i predstavnici nekoliko boračkih organizacija, nazivajući Inckovu izjavu priznavanjem i odobravanjem fašizma. I oni ga pozivaju na izvinjenje građanima RS.

atv

PODIJELI