Osude vandalizma u Sarajevu i Kaknju: Skrnavljenje groblja kukavički čin

0
674

Sramota je da se atakuje na svetinje i groblja, istaknuto je danas u osudama vandalizma, u kojem je u noći između petka i subote oskrnavljeno pravoslavno groblje u sarajevskom naselju Briješće, a počinioce policija još nije pronašla.

Takođe, kako saznajemo, oskrnavljeno je i pravoslavno groblje u Kaknju.

Porodice koje su u subotu došle da obiđu grobove najmilijih u Briješću doživjele su šok kada su zatekle iščupane krstove, te polomljene spomenike i oštećene mermerne ploče. Neki spomenici su iščupani iz zemlje ili polomljeni, a krstovi su prevrnuti. Sarajevskoj policiji slučaj je prijavljen  u subotu oko 13.30.

Komšije kažu da ništa nisu vidjele to veče. Jedino što je bilo čudno, pričaju, je neprestan lavež pasa.

Za slučaj se saznalo kada je na groblje došla porodica Miloša Krsmana, koji je nedavno preminuo. Članovi porodice na grob su donijeli cvijeće te su primijetili da je na grobu oboren drveni, privremeni krst.

“Mislila sam da je drveni krst oborio vjetar. Pokušala sam ga podignuti i vratiti na mjesto, ali to nije bilo moguće. Kad sam se okrenula, vidjela sam da su i drugi spomenici polomljeni, da su oštećene mermerne ploče”, kaže Nataša Krsman.

U subotu kada je sarajevska policija stigla na viđaj na pravoslavno groblje, stigli su i članovi nekoliko porodica čiji su srodnici tu sahranjeni.

Sveštenik Jadran Danilović upozorio je i na skrnavljenje pravoslavnih grobova na Gradskom groblju “Bare” u Sarajevu.

“Ne znam šta nam je činiti i kako se zaštititi, ali ovo je svakako blagi pritisak na Srbe koji žive u Sarajevu”, kazao je za RTRS Danilović.

Oglasila se i SDA, koja je najoštrije osudila vandalske postupke skrnavljenja pravoslavnih grobalja u Karauli kod Kaknja i sarajevskom naselju Briješće.

SDA zahtijeva da nadležne agencije za sprovođenje zakona hitno otkriju počinioce i privedu ih sudu pravde. Iz SDA je saopšteno da je skrnavljenje grobalja, vjerskih objekata i kulturno-istorijskih spomenika anticivilizacijski i kukavički čin koji je direktno uperen protiv izgradnje povjerenja i normalnih odnosa u BiH.

“Tražimo od nadležnih lokalnih vlasti da se šteta hitno sanira, a pozdravljamo čin načelnika opštine Kakanj koji je u tom pravcu već preduzeo konkretne korake”, navodi se u saopštenju SDA.

Damir Filipović, predsjednik Foruma mladih SDP BiH, osudio je  divljačko rušenje nadgrobnih spomenika na pravoslavnim grobljima.

Njegovo visoko preosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom osudio je skrnavljenja pravoslavnih grobalja i zatražio od lokalnih vlasti da što prije pronađu počinioce.

“To je sramota za lokalnu zajednicu u kojoj se to dešava. To su pojave koje su, možda, produkt društvenih događanja i zbivanja u širem planu”, izjavio je vladika Hrizostom Srni.****

Opljačkan hram

Nepoznati muškarac i žena provalili su u prodavnicu svijeća u hramu Preobraženja Gospodnjeg u Sarajevu i odnijeli određenu svotu novca, rekao je Srni paroh dolački Jadran Danilović.

Danilović je naveo da se pljačka dogodila u četvrtak oko 13.30, te da je nadzorna kamera snimila kako je muškarac provalio u prodavnicu, a da mu je u tome pomagala ženska osoba.

Paroh je naveo da su u to vrijeme sveštenstvo i osoblje hrama nešto radili u porti, a hram je bio otvoren za posjetioce.

Danilović je istakao da u ovom hramu služi već skoro 15 godina, te da je za to vrijeme bilo više od 40 skrnavljenja crkve – od pisanja grafita, odvaljivanja prozora i svih vrsta lopovluka, a da u najvećem broju slučajeva niko nikada nije ni osuđen ni presuđen, niti o tome ima ikakvih saznanja.

nezavisne

PODIJELI