Osuđen državljanin BiH u Berlinu: Veličao ISIL, a živio od socijalne pomoći

0
677

Apelacioni sud u Berlinu osudio je u utorak državljanina BiH Hamdiju J. na kaznu zatvora od jedne godine i osam mjeseci.

U procesu koji je počeo krajem januara Hamdija J. optužen je za podsticanje na pobunu, kampanju za pridruživanje terorističkoj organizaciji, korištenje simbola zabranjene organizacije…

Četrdesetjednogodišnji državljanin BiH objavljivao video klipove kojima se veliča teroristička “Islamska država”, osuđivao je sve muslimane koji se nisu pridružili ISIL-u, organizaciji čija se zastava vijorila na njegovom profilu.

Njegove objave na Facebooku bile su prepune mržnje pa je, između ostalog, Jevreje i Kurde proglašavao je “majmunima i svinjama” koje žele uništili Allaha.

Hamdija J. je prvi put došao u Njemačku 1992. godine. Zahtjev za azil mu je odbijen, ali se svejedno vratio 2002. Dozvoljeno mu je da ostane budući da ima dijete u vezi sa državljankom Njemačke.

Hamdija J. u Berlinu živi od socijalne pomoći. Sigurnosne službe obavjestile su 2016. godine da je planirao napad te da je bio u redovima ISIL-a u Siriji.  Međutim, ove tvrdnje nije bilo moguće dokazati.

(radiosarajevo.ba)

PODIJELI