Osveštan obnovljeni hram Svetog Velikomučenika Georgija

0
427

U Prnjavoru je danas u prisustvu velikog broja vjernika i priložnika obavljeno osvećenje Hrama svetog velikomučenika Georgija, obnovljenog nakon 130 godina.

Molitveni čin predvodio je Njagovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem koji se zahvalio svim dobrim ljudima koji su podržali obnovu hrama.

„Uvijek imamo zadatak da budemo još bolji, angažovaniji, da pokazujemo svoju vjeru kroz svoja djela. Naša vjera pravoslavna je djelotvorna vjera, ne možemo reći da smo vjernici ako se naša vjera ne pokazuje kroz djela“ , rekao je episkop Jefrem u obraćanju vjernicima.

On je napomenuo da se obnovi hrama pristupilo temeljno kako bi građevina i dalje trajala.

„Molimo se za one koji su u ovom vremenu smogli snage da obnove ovaj hram, da mu vrate prvobitnu ljepotu i koji su omogućili da on nastavi svoju misiju. Neka Bog blagoslovi vas i vaše domove, naš narod i sve ljude dobre volje da svima bude bolje, da se radujemo onome što je dobro i korisno, što će nam donijeti dobro u budućnosti“, poručio je banjalučki episkop.

Na današnjoj svečanosti arhijerejski namjesnik prnjavorski Duško Drinić rukopoložen je u čin protojereja stavrofora, dok je sveštenik Radislav Nunić dobio zvanje protonamjesnika.

Drinić je naglasio da je današnja svečanost od velike važnosti za cijelu parohiju.

„Ovo je velika duhovna radost za sve nas. Ova generacija pravoslavnih hrišćana se na taj način odužila našim precima koji su hram gradili prije 130 godina. Srećni smo što smo dočekali ovaj dan i uspješno završili obnovu hrama, radujemo se što će generacije koje dolaze poslije nas dolaziti u ovaj sveti hram, moliti se Bogu, vjenčavati se, krštavati“ , rekao je protojerej stavrofor Drinić.

Hram je u potpunosti obnovljen uključujući i ikonostas iz 1888. godine.

Кum obnovljenog Hrama svetog velikomučenika Georgija u Prnjavoru je privrednik Dalibor Maksimović iz Prnjavora. Danas su uručena i priznanja najvećim priložnicima – predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović, načelniku opštine Prnjavor Darku Tomašu, ministru bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Draganu Mektiću, Кolu srpskih sestara U Prnjavoru, Branimiru Bijeliću, Mladenu Sariću i Televiziji К3.

SRNA

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here