Otac sam napravio put kako bi kćerka mogla da ide u školu

0
558

Da su roditelji spremni na svaku žrtvu ako će ona donijeti dobro njihovoj djeci svjedoči divna priča iz Turske.

Kada je malena Gamze Korkut prošle godine trebalo da krene u vrtić, iz njenog sela do vrtića nije bilo puta pa tako ni autobusa kojim bi se do njega vozila. Planinsko selo u kojem se nalazi djevojčicina kuća na jugozapadu provincije Mugla bilo je zanemareno, a opštinska i pokrajinska uprava odbile su zahtjeve porodice da izgrade novi put.

Poručili su da u vezi s tim ne mogu ništa učiniti, jer je to zemljani, šumski put.

Te godine ništa se nije promijenilo.

Godinu dana kasnije, tada šestogodišnja Gamze upisala je osnovnu školu u distriktu Mentese. Kada je njen otac vidio da će nepostojanje puta uticati na obrazovanje njegove kćerke, počeo je traktorom da je vozi do najbližeg glavnog puta kojim je vozio autobus.

Pet dana u nedjelji otac i kćerka truckali su se neravnim putem na traktoru, što je zahtijevalo puno vremena i bilo veoma naporno.

Tada je otac Ramazan odlučio da uzme stvar u svoje ruke i to doslovno. Primio se posla i sam očistio, iskopao i poravnao put. Sve svojim rukama, piše “Daily Sabah”.

Potom je unajmio bager i četiri kamiona. Opština mu je pozajmila još jedan kamion, a regionalna direkcija za šumarstvo valjak. I to je bilo sve.

Nakon šest dugih i napornih dana otac je završio put dug četiri kilometra, prekriven šljunkom. Malena Gamze sada je imala ugodniji put do škole, a autobus je mogao da dođe do praga njene kuće, baš kao što je dolazio i po njene vršnjake.

Međutim, porodica se sada suočila s novim problemom: dugovima. Nakon što su svu ušteđevinu potrošili na obnovu kuće koja je izgorjela u požaru prije tri godine trebalo je da plate 42.000 turskih lira (blizu 13.000 KM) za troškove izgradnje puta, prenosi “Klix.ba”.

Kada je Ramazanu ponestajalo nade, na vratima se jednog dana pojavio neočekivani posjetilac. Bio je to lokalni guverner Čaner Jildiz koji je imao dobre vijesti. Sav Korkutov trošak otplatila je provincija Mugla. Posebno ih je dirnula snaga očeve ljubavi i predanost da učini tako veliku stvar.

(Nezavisne)

PODIJELI