Otkrivamo koja hrana može smanjiti želju za cigaretama

0
450

Uzimanje dodataka poreklom od ribljih ulja, u obliku omega-3 masne kiseline, može vam pomoći da ostavite cigarete.

Jedno ranije istraživanje izraleskih naučnika, koji su tokom eksperimenta pušačima davali te suplemente, pokazalo je da su pušači koji su u njemu učestvovali, u prosjeku pušili 10 odsto cigareta manje, dok su oni koji su, u tom trenutku, prestajali da puše osjećali manju želju za cigaretama.

Naučnici su, potom, stvaran učinak omega-3 kiselina uporedili su sa grupom ljudi kojoj su davali placebo, a u kojoj ispitanici nisu smanjili broj popušenih cigareta na dan.

Nedostatak omega-3 masnih kiselina je, inače, čest slučaj kod hroničnih pušača. To oštećuje nervne ćelije i vezu između nerava u dijelu mozga zaduženom za kontrolu želje, pa to objašnjava zbog čega ti dodaci mogu da utiču na smanjenje potrebe za cigaretama.

Doktorka Šeron Rabinovic Šenkar, sa Univerziteta u Haifi, smatra da rezultati istraživanja dokazuju da su omega-3 kiseline dobar saveznik u ostavljanju cigareta, jer za razliku od brojnih drugih lijekova ne izazivaju nuspojave.

Zato onima koji se trude da prestanu da puše preporučuje da jedu i hranu koja sadrži ove kiseline, kao što su skuše, sardine, losos, orašasti plodov, sjemenke suncokreta i maslinovo ulje.

(b92)

PODIJELI