Otkrivene velike količine metana na Marsu

0
359
elike količine metana otkrivene su na Marsu što bi mogao biti znak o podzemnom životu na ovoj planeti.

Otkrio ga je NASA-in “Curiosity” rover tokom mjerenja koji su rađeni u srijedu. Metan obično proizvode živa bića na Zemlji, pa se pretpostavlja da bi ovo mogao biti znak života na Crvenoj planeti.

Ovo neočekivano otkriće uticalo je na to da naučnici promjene plan rada rovera i sada će biti fokusiran na dalje istraživanje ovog područja. Naučnici su izuzetno uzbuđeni zbog ovoga i nadaju se da će otkriti mikrobe za koje misle da su se preselili ispod površine u periodu kad je Mars, kako se vjeruje, bio topliji, vlažniji i imao bolje okruženje za život prije četiri milijarde godina.

Sada će rover tragati za dokazom života na Marsu. Naučnici su istakli kako postoje indicije da je ovaj metan nedavno izbačen.

S druge strane, “Njujork tajms” je skrenuo pažnju kako ipak postoji mogućnost da je riječ o antičkom metanu koji je milionima godina bio zarobljen u Marsu i da sada “curi” kroz rupe na površini planete.

I mjerenja od prije 15 godina koje je vršila Evropska svemirska agencija otkrila su metan na Marsu, ali se tada mislilo da je riječ o grešci jer su rezultati dobijeni kada je oprema bila pri kraju sa strujom.

Prema ovim posljednjim mjerenjima količina metana je uvećana trostruko. Rezultati novog eksperimenta koje rover radi tokom ovog vikenda očekuju se u ponedjeljak.

PODIJELI