Otvoren INOST u Banjaluci: Učenici iz Prnjavora predstavili se solarnom sušarom za voće

0
743

Međunarodna izložba ideja, inovacija i stvaralaštva ”INOST MLADIH 2018” otvorena je danas u Domu omladine u Banjaluci, a radovi će biti izloženi do 20. aprila.

Na izložbi  su predstavljeni radovi inovatora iz udruženja, saveza, asocijacija i pojedinaca, učenika, studenata i nastavnika iz Republike Srpske, BiH i drugih zemalja.

Inost na kojem više od 500 izlagača i učesnika iz regiona i svijeta predstaviti oko 350 eksponata otvorio je Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić.

Komić je rekao novinarima da je ova manifestacija respektabilna i da mladi na njoj treba da predstave svoje mogućnosti. On je izrazio zadovoljstvo činjenicom da se manifestacija održava 20. put, kao i inovativnošću mladih koji na njoj izlažu.

Komić je rekao da je ovo manifestacija mladih koji nose energiju potrebnu posebno u oslobađanju inovativnih aktivnosti, ideja, inovacija i svega onoga što treba da bude obilježje pristupa privredi i poslovanju.

On je rekao da Ministarstvo nauke i tehnologije pomaže inovatore i razvoj novih tehnologija.

“Izuzetno je važno u podsticanju inovativnosti da se razviju svi segmenti, modeli i da se inovativna zajednica i akademska istraživačka zajednica dovedu u vezu sa poslovnim sektorom i da se na taj način postigne komercijalizacija znanja, koja putem transfera tehnologija i realizacije inovativnioh ideja treba da doprinese konkuretnosti privrede, otvaranju novih radnih mjesta i sveopštem razvoju”, rekao je Komić.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić je rekao da grad i ove godine u okviru obilježavanja Dana grada podržava “Inost mladih”.

“Grad Banjaluka je grad mladih, znanja i Univerziteta i izuzetno nam je važno da njegujemo i ovaj događaj i ovakve manifestacije. Grad Banjaluka u okviru obiljižavanja ovogodišnjeg Dana grada organizovala ili podržala više od 50 manifestacija od kojih su mnoge vezane za generaciju srednjoškolaca i studenata”, rekao je Radojičić.

Predsjednik Saveza inovatora Republike Srpske Milovan Bajić rekao je da na izložbi učestvuju izlagači iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Rusije, Rumunije, Francuske, Italije, Maroka, Indije i SAD.

“Nagrade će dobiti najbolji mentori i najbolji učesnici po kategorijama, a raspon nagrada je do 1.000 KM”, istakao je Bajić.

Veliku pažnju posjetioca privukao je solarna mašina za sušenje voća koji su napravili učenici iz Prnjavora.

Buka

PODIJELI