Otvoren Šengen za Turke

0
1032

Evropska komisija će dozvoliti stanovnicima Turske da putuju u zemlje Šengena bez viza, a to je dio dogovora kojim je Turska pristala da primi nazad izbjeglice koje su prešle Egejsko more i stigle u Grčku.

Međutim, Turska još uvijek mora ispuniti kriterije Evropske unije, a dogovor o bezviznom režimu trebaju odobriti Evropski parlament i države članice. EU strahuje da bez postignutog dogovora Turska neće kontrolisati migraciju.

Iz Turske i Sjeverne Afrike u Evropu stiže veliki broj migranata i izbjeglica, što je dovelo do političke krize među evropskim državama. Zvanično saopštenje Evropske komisije se očekuje u srijedu.

Prema dogovoru Turske i Evropske unije, migranti koji su ilegalno ulazili u Grčku od 20. marta biće vraćeni u tursku ukoliko ne zatraže azil ili njihov zahtjev bude odbijen.

Za svakog sirijskog migranta koji se vrati u Tursku, EU će primiti drugog Sirijca koji je legalno predao zahtjev za azil.

Međutim, grupe za ljudska prava tvrde da Turska nije sigurno mjesto za povratak migranata. Ipak, predsjednik Savjeta Evrope Donald Tusk je izjavio da dogovor Turske i EU već daje rezultate.

klix

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here