Otvorena izložba foto-reprodukcije eksponata i postavki izloženih u Moskovskog muzeja

0
395

Izložbe “Rusko čudo” i “Sveti zaštitnici Ruske zemlje” otvorene su večeras u galeriji “Pejo” u Prnjavoru i sadrže foto-reprodukcije eksponata i postavki izloženih u Moskovskom državnom muzejskom kompleksu.

Izložba je otvorena u organizaciji Srpsko-ruskog centra za kulturno-istorijsku prosvjetu i stvaralaštvo “Sim pobediši plus” i Društva umjetnika i prijatelja umjetnosti iz Prnjavora.

Predsjednik centra “Sim pobediš plus” Julija Voinova Žunić precizirala je da je u okviru izložbe “Rusko čudo” predstavljen samo dio eksponata koji čine četiri istorijske cjeline – nekadašnju rezidenciju moskovskih kneževa i ruskih careva “Kolomensko”, plamićko imanje “LJublino”, dvorski kompleks “Lefortovo” i ljetnu rezidenciju ruskih careva “Izmajlovo”.

 

Ona je istakla da je izložba “Sveti zaštitnici Ruske zemlje” posvećena ikonama kojima su se kroz vijekove Rusi molili za zaštitu otadžbine.

“Posjetioci mogu da pogledaju reprodukcije djela koja su za ruski narod od neprocjenjive religijske i kulturno-istorijske vrijednosti. Živimo u sudbonosnim trenucima zbog čega moramo sačuvati ljubav prema našim svetinjama i duhovnu tradiciju”, rekla je Žunićeva.

Ona je podsjetila da se u pravoslavnoj tradiciji Rusija naziva domom Presvete Bogorodice, a da ikona Bogorodice u ruskoj umjetnosti zauzima posebno mjesto.

Izložba je otvorena do 8. aprila.

srna

PODIJELI