Otvorena izložba i promovisana monografija “Tragom svjetla”

0
799

U Prnjavoru je večeras otvorena završna izložba likovnih susreta “Pejo”/”Peyo”/ i promovisana monografija “Branko Pejaković Pejo – Tragom svjetla”.

Predsjednik Asocijacije za umjetničku fotografiju BiH Ozren Božanović naglasio je da je ovaj kulturni događaj organizovan kao sjećanje na velikog autora i majstora fotografije Branka Pejakovića, koji je za života, u kratkom vremenu ostavio značajan trag.

ПРЊАВОР, 20. АПРИЛА /СРНА/ – У Прњавору је вечерас отворена завршна изложба ликовних сусрета “Пејо”/”Peyo”/ и промовисана монографија “Бранко Пејаковић Пејо – Tрагом свјетла”.

“Bio je aktivni umjetnički fotograf možda nekih desetak godina. Iza sebe je ostavio značajan broj fotografija, osvojio je veliki broj nagrada. Ovo je trenutak da se sjetimo tog čovjeka i zahvalimo mu za sve što je uradio za likovnu umjetnost”, rekao je Božanović.

Promotor monografije Zlatko Dukić iz Tuzle rekao je da je knjiga najmanje što se moglo uraditi za jednog stvaraoca kakav je bio Pejaković, kako bi o njegovom radu ostao zapisan trag.

“NJegov rad se mora doživjeti tako da se pred svakom fotografijom zastane, razmisli. On je jedna od rijetkih pojava umjetničke fotografije kome je to pošlo za rukom i po čemu ćemo ga pamtiti”, istakao je Dukić.

Organizator večerašnjeg događaja Zlatko Milijević podsjetio je da je Branko Pejaković za života organizovao devet likovnih susreta i da je za ovu godinu imao u planu organizaciju izložbe kojom bi bili obuhvaćeni radovi svih ranijih susreta.

“Nažalost, u međuvremenu nas je napustio, zbog čega smo u monografiju pored likovnih susreta dodali dio o njegovom bavljenju fotografijom, jer je Branko bio međunarodni majstor fotografije, veliki ktitor i poštovalac umjetnosti”, naveo je Milijević.

Izložba je otvorena do 27. aprila u galeriji “Pejo”/”Peyo”/ u Prnjavoru u vremenu od 17.00 do 20.00 časova.

srna

PODIJELI