Otvorena izložba “Tradicija uzgoja lipicanaca u Republici Srpskoj”Foto

0
1012
U Banjaluci je danas otvorena izložba “Tradicija uzgoja lipicanaca u Republici Srpskoj”, autora Miljana Erbeza, Saše Dragičević i Vladimira Đukanović, koju je organizovalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Muzej Srpske.

Izložba je upriličena u Muzeju Republike Srpske, a jedan od učesnika je i prnjavorska ergela “Vučijak”.

Pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske, Tanja Đaković, ocijenila je da je izložba plod saradnje resornog ministarstva i Ministarstva prosvjete i kulture RS, te da je ovo zapravo put za nominaciju za prijem u UNESCO.

“Urađena je i publikacija i nominacioni fajl i sve što UNESCO zahtjeva i iskreno se nadam da će ovo nematerijalno kulturno dobro uskoro biti upisano na listu UNESCo” kazala je Đakovićeva.

Otvaranju izložbe je prisustvovao i načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš, koji se ovom prilikom zahvalio autorima izložbe o uzgoju lipicanera u Republici Srpskoj, izrazivši uvjerenje da će u saradnji sa Vladom RS i resornim ministarstvom, ergela dobiti mjesto koje joj pripada, podsjećajući da je ovaj najstariji prnjavorski kolektiv pretrpio veoma težak period.

“Zadovoljstvo mi je reći da su vidljivi pozitivni pomaci na ergeli i treba istaći da je fond konja sačuvan i da u tom smislu sve funkcioniše na najbolji način, a opština stoji na raspolaganju da u saradnji sa resornim ministarstvom objekte na ovom posjedu stavimo u funkciju” kazao je Tomaš.

On je istakao i važnost samog prostora na kome je ergela smještena, jer se nalazi u blizini auto puta Banjaluka- Doboj, te da će njeno takvo pozicioniranje imati veliki značaj na turističkoj karti Prnjavora.

Jedan od autora izložbe, Miljan Erbez, rekao je da izložba pruža priliku posjetiocima da vide kako je izgledao uzgoj konja, poseno lipicanera kroz istoriju, istakavši da se u muzejskom prostoru nalaze različiti eksponati, od kočija iz  1897. godine, kola stara preko šezdeset godina, sedlarnici i sedla koja datiraju iz pedesetih godina, te potkovice iz perioda osnivanja “Vučijaka”, dok se sa druge strane nalazi jedanaest panoa koji prikazuju gdje su prikazani aktivni uzgajivači konja u RS i ergela “Vučijak”.

Direktor ergele “Vučijak” Miroslav Milanković, koji je takođe prisustvovao izložbi istakao je da je veoma važno da se u oporavak ergele uključi šira društvena zajednica, te izrazio nadu da će ergela ulaskom u UNESCO dobiti status koji joj i pripada.

M.P. /prnjavorlive.info/

PODIJELI