Otvorena spomen-soba Vukova sa Vučjaka (FOTO VIDEO)

0
1547

Na mjestu gdje je formirana prva dobrovoljačka jedinica Vojske Republike Srpske – Vukovi s Vučjaka, danas je osveštana spomen-soba u kojoj se nalaze dokumenti i obilježja boraca ove jedinice.

Vukovi s Vučjaka jedinica su koja se za Republiku Srpsku borila do posljednjeg dana. Relej na Kozari okrenuli su kako bi se mogao pratiti program iz Srbije, prvi su ušli u Јasenovac, a za zasluge za proboj Koridora imenovani su prvim udarnim bataljonom Prvog krajiškog korpusa Vojske Srpske. Danas su dobili i svoju spomen-sobu.

– Treba da njegujemo uspomenu na njih, kako nikad ne bi bili zaboravljeni. U spomen-sobi su izloženi dokumenti, novinski članci, ratne uniforme, ratne karte i fotografije pripadnika jedinice iz ratnog perioda – kaže Slaviša Milanković, predsjednik Udruženja Vukovi s Vučjaka.

Otvorena spomen-soba Vukova sa Vučijaka (Foto: RTRS)

Kroz redove ove jedinice prošlo je više od 800 boraca. Učestvovali su na svim najtežim ratištima. 61 pripadnik Vukova s Vučjaka dao je svoj život za Republiku Srpsku. Među njima i Veljko Milanković, osnivač i komandant ove jedinice, koji je poginuo 1993. godine.

– Zajedno sa našom braćom iz kninske Krajine, u jednoj slavnoj bici za proboj Koridora, uspjeli smo da spojimo ovu zatvorenu teritoriju sa teritorijom Srbije, što je omogućilo da se ovdje nastavi život – kaže Miro Šikarac, jedan od ratnih komandanata.

Veljko Milanković

Izgradnja spomen-sobe najmanje je što se moglo uraditi za pripadnike ove legendarne jedinice, ističe načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš.

– Najmanje što možemo učiniti jeste da radimo svi zajedno kako bi položaj njihovih porodica podigli na još viši nivo – kaže Tomaš.

Osveštana spomen-soba Vukova sa Vučijaka (Foto: RTRS)

U proteklom odbrambeno-otadžbinskim ratu za Republiku Srpsku, s područja opštine Prnjavor, život je dalo 626 boraca.

RTRS

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here