OTVORI SRCE, POSTANI HRANITELJ: Hraniteljske porodice pružaju topli dom i sigurniju budućnost

0
928

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske u saradnji sa Unicefom počeo je prošle godine projekat ”Razvoj hraniteljstva u Republici Srpskoj”. Kamapanja  u koju je uključeni i prnjavorski Centar za socijalni rad odvija se pod sloganom „Svako dijete treba porodicu, Otvori srce, postani hranitelj .

U emisiji ”Razgovor s povodom” Radio Prnjavora koju smo emitovali prošlog četvrtka, o hraniteljstvu smo razgovarali sa Gabrijelom Janković, psihologom u prnjavorskom Centru za socijalni rad.

-Hraniteljstvo predstavlja privremeni oblik zbrinjavanja i to je mjera zaštite interesa djeteta ili starijeg lica i zadovoljenje njegovih potreba. U datim okolnostima se procjenjuje da li je ta mjera zaštite najadekvatnija i da li je u trenutnim okolnostima u interesu korisnika. Kada bismo morali ukratko definisati hraniteljstvo, ja bih uvijek rekla da je to human, ali  odgovoran i zahtjevan oblik brige o jednom licu, maloljetnom djetetu ili starijem licu, kojem je potrebno zbrinjavanje na taj način, rekla je Jankovićeva.

Navodi da u  Republici Srpskoj postoji težnja da se radi na deinstitualizaciji i prioritet se daje hraniteljstvu, kao obliku zbrinjavanja. Za razliku od institucionalnog smještaja djece, hraniteljstvo pruža odrastanje u porodičnom okruženju. Hraniteljstvo je alternativni oblik zbrinjavanja djece bez roditeljskog staranja, a porodično okruženje je zdravije i prirodnije nego institucija.

-Lice koje je zainteresovano da prođe obuku za hranitelja podnosi zahtjev u  Centru za socijalni rad . Uz zahtjev potrebno je dostaviti i određene dokumente, kao što su izvod iz matične knjige rođenih za sva punoljetna lica u domaćinstvu, ne samo za osobu koja želi da bude hranitelj. Sljedeća dokumenta su izvod iz matične knjige vjenčanih, uvjerenje o državljanstvu, ljekarska uvjerenja za hranitelja i supružnika, nalaz i mišljenje psihijatra, potvrda o zaposlenju i mjesečna primanja, potvrda o imovini, uvjerenje da nisu osuđivani, da se ne vodi istraga, odnosno da nije podignuta optužnica protiv hranitelja, uvjerenje da nisu lišeni roditeljskog prava i poslovne sposobnosti, navodi Jankovićeva.

Procjena o potencijalnom budućem hranitelju vrši se na osnovu dokumentacije, kao i same procjene hraniteljske porodice. Obavljaju  se intervjui, terenske posjete domaćinstvima, i svebuhvatna timska obuka.

-Važno je napomenuti da obuka sa hraniteljskom porodicom ne prestaje ni nakon dobivanja sertifikata o hraniteljstvu. To je proces koji traje sve vrijeme, i za vrijeme boravka djeteta ili starijeg lica u hraniteljskoj porodici. To je timski rad koji ima za cilj da djeca u porodičnom okruženju imaju mogućnosti razvijanja svojih potencijala, ali jako je važno i da održavaju kontak s biološkom porodicom, objašnjava Jankovićeva.

Jedna od najvećih zabluda o hraniteljstvu je poistovjećivanje sa usvajanjem.

-Usvajanjem se zasnivaju odnosi srodstva, kao i prava i dužnosti koja po Zakonu postoje između roditelja i djece. Kod usvajanja razlikujemo potpuno i nepotpuno usvojenje. Dok za razliku od usvajanja hraniteljstvo predstavlja privremeni oblik zbrinjavanja. Zadatak svih nas, stručnih radnika, Centara za socijalni rad, hraniteljskih porodica i ostalih koji brinu u datom trenutku o djetetu, je da se nastavlja i radi na saradnji sa biološkom porodicom u cilju sticanja uslova za povratak djeteta biološkoj porodici. Ne smije se zanemariti veza koju dijete ima sa biološkom porodicom. Uvijek se moramo ”staviti u cipele dijeteta”. Iako je u mnogim slučajevima biološka porodica neadekvatna za trenutno staranje o djetetu, to je i dalje njegova porodica. To je porodica koji dijete zna, voli svoje članove porodice, i uvijek treba raditi na održavanju te veze, kaže Jankovićeva.

Hraniteljstvo je u Republici Srpskoj uređeno Zakonom o socijalnoj zaštiti i Pravilnikom o hraniteljstvu i postoji još od 2013. godine, ali je još nedovoljno zastupljeno u BiH, i Republici Srpskoj.

-Neophodan je veći broj hraniteljskih porodica i naš cilj je da razvijemo hraniteljstvo na području lokalne zajednice, kao najbolji vid zbrinjavanja djece bez roditeljskog staranja, kao i starijih lica koji su u stanju potrebe, naglašava Jankovićeva.

Svi zainteresovani da postanu hranitelji mogu se prijaviti u prnjavorskom Centru za socijalni rad, gdje će zaposleni rado odgovoriti na pitanja i nedoumice koje imate.

Otvorite  svoja vrata i srce, postanite hranitelji. 

Povezano: Emisija “Razgovor s povodom” o hraniteljstvu na YouTube kanalu Radio Prnjavora

/prnjavorlive.info/J.Tošić/

PODIJELI