Ovako prestanak pušenja mijenja vaše tijelo

0
1363

Kada prestanete da pušite, vaše tijelo ubrzo nakon toga postepeno počinje da “ozdravlja”. Evo šta se tada dešava u organizmu.

Da bi se rezultati prestanka pušenja vidjeli, potrebno je vrijeme, ali već nakon 20 do 30 minuta mogu se primjetiti neki manji koraci u poboljšanju funkcionisanja organizma – prvo se snižavaju krvni pritisak i puls, a stopala i šake postaju topliji jer se poboljšava cirkulacija.
Nakon osam sati od ostavljanja cigareta, u tijelu se smanjuje nivo ugljen-monoksida, dok se povećava protok kiseonika. Poznato je da pušačima slabe čulo mirisa i ukusa, ali kada prođe samo 48 sati od prestanka pušenja, ova čula postepeno počinju da se pojačavaju.

Kada prođu tri dana, odnosno 72 sata od posljednje popušene cigarete, bronhije počinju da se opuštaju. Između dvije nedelje i tri mjeseca dovoljno je da se primijeti poboljšanje cirkulacije, bolje funkcionisanje pluća, a povećava se i opšta izdržljivost tijela – prenosi novisadinfo.info.

U periodu od jednog do devet mjeseci nakon posljednje cigarete, kašalj i zagušenje sinusa postepeno se smanjuju. S obzirom na to da u ovom periodu pluća već bolje funkcionišu, bolje se bore sa eventualnim infekcijama.

Nakon jedne godine od prestanka pušenja, dvostruko se smanjuje rizik od bolesti srca, u odnosu na period kada je osoba bila pušač, a pet godina kasnije, rizik od srčanog udara je jednak riziku kojem su izloženi nepušači. Također rizik od raka grla i jednjaka je dvostruko manji.

Kada prođe deset godina od ostavljanja cigareta, rizik od raka pluća je dvostruko manji nego kod pušača, a šanse da obole od raka pankreasa su jednake onim kojima su izloženi nepušači.

Obolijevanje od bolesti srca 15 godina nakon prestanka pušenja ovim osobama prijeti koliko i nepušačima, a rizik od iznenadne smrti isti je kao kod nepušača./Beta novi/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here