Ove namirnice razbuđuju brže od kafe

0
397

Ugljeni hidrati u ovsenoj kaši sporo sagorijevaju zbog čega će vas držati budnim i punim energije cijelo jutro, a da za nekoliko sati ne osjećate veliki umor.

Ako želite da se ujutro osjećate poletno, da budete budniji, bistrijeg uma i energičniji, šoljicu kafe zamijenite namirnicama zahvaljujući kojima ćete cijeli dan funkcionistati bez problema.

Ovsena kaša

Ovsena kaša je među najboljim obrocima koje možete pojesti rano ujutro. Nakrcaće vas energijom zahvaljujući niskom glihemijskom indeksu, mjeri kojom se izračunava brzina kojom tijelo apsorbuje ugljene hidrate i pretvara ih u “gorivo”. Ugljeni hidrati u ovsenoj kaši sporo sagorijevaju zbog čega će vas držati budnim i punim energije cijelo jutro, a da za nekoliko sati ne osjećate veliki umor kao što to čini kafa.

Voda

Popijete li čim se probudite čašu vode na prazan želudac, brže ćete se razbuditi. Čak i blaga dehidratacija može vam zamagliti um jer tijelo nema dovoljno vode za obavljanje funkcija. Zapravo, većina nas je ujutro blago dehidrirana pa će nadoknađivanje tečnosti odmah nakon buđenja prijati.

Jabukovo sirće

Ne postoji naučno objašnjenje zašto jabukovo sirće podiže energiju, ali mješavina sirćeta, vode i meda napitak je za koji se od davnina smatra da puni energijom, bistri um i djeluje povoljno na cjelokupno zdravlje. Pomiješajte dvije kašičice sirćeta i jednu kašiku meda u dva decilitra vode. Miješajte dok se med ne rastopi.

Čija sjemenke

Bogate su omega-3 masnim kiselinama koje “hrane” mozak, tjeraju pospanost i čine nas budnijima. Uz to, čija sjemenke mogu da upiju količinu vode koja je 10 puta veća od njihove težine, što ubrzava probavu i pretvara hranu u energiju i pri tome hidrira vaš organizam i čini vas poletnijima. Čija sjemenke možete dodati jutarnjem smutiju.

Nana

Istraživanja su dokazala da nas miris nane čini budnijima i manje umornima. Stoga će vas umjesto kafe ujutro mnogo bolje razbuditi čaj od mente. Kada vas uhvati popodnevni umor, probajte se razbuditi žvaćući žvaku s pepermintom.

Jaja

S jajima za doručak ne možete pogriješiti jer žumance sadrži mnoštvo bjelančevina koje će vas snabdjeti energijom za čitav dan. Kuvana, pečena, pržena, poširana – svaki način pripreme jaja biće dobar za doručak.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here