Ovi lijekovi će biti znatno jeftiniji

0
1759

Kada se u BiH krene sa primjenom novog pravilnika koji reguliše maksimalne veleprodajne cijene lijekova koji se izdaju na recept, ovi lijekovi u prosjeku će biti jeftiniji za 10 odsto, navedeno je na web stranici PDP-a.

lijekovi

Međutim, to ne znači da će cijene svih ovih lijekova biti manje tek za toliko. Kako objašnjavaju iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, neki lijekovi će pojeftiniti i za 50 odsto, neki i više od toga, dok drugi neće uopšte biti jeftiniji, jer se već plaćaju po cijeni koja je manja od maksimalne određene novim pravilnikom.

– Pravilnik se odnosi samo na lijekove na recept, a oni nose otprilike 80 odsto tržišta, što je vrednost oko 520 miliona KM. Ušteda od prosečno 10 odsto o kojoj se govori odnosi se na taj iznos koji se izdvaja za lijekove na recept godišnje, odnosno računa se da će fondovi, bolnice i ostali uštedeti oko 50 miliona KM na godišnjem nivou – navode iz Agencije, a preneseno je na web stranici PDP-a.

Nakon ovog početnog pojeftinjenja, očekuju se i dodatne uštede na lijekovima, jer će se tržišna utakmica nastaviti među veleprometnicima, koji će cijene spuštati i ispod maksimalne cijene, smatraju u Agenciji.

Na stranici PDP-a dati su primjeri nekih lijekova koji će početkom naredne godine promijeniti cijene.

lijekovi2

PODIJELI