Ovo je najtopliji 1. septembar u posljednjih 65 godina!

0
945

U Beogradu je danas u 16 sati izmJereno 36 stepeni, što ovaj 1. septembar čini najtoplijim još od 1950. godine kada je izmjerena ista maksimalna temperatura u glavnom gradu.

Temperature više od 35 stepeni početkom septembra su, prema riječima načelnika Centra za prognozu vremena RHMZ Gorana Mihajlovića, znatno iznad prosječnih vrijednosti, ali on napominje da je i nekih ranijih godina, bilo sličnih vrućina početkom septembra.

On je u izjavi Tanjugu rekao da je jedna od najtoplijih bila 1946. godina, kada su veoma visoke tempereture zabilježene od 6. do 9. septembra, a najviša dnevna temperatura tog 9. septembra bila je čak 42 stepena.

“Nije da se nije dešavalo ovako toplo vrijeme. Najtopliji 1. septembar prema dosadašnjim mjerenjima je bio 1950. godine, kada je bilo 36 stepeni, tako da je bilo i u prethodnom periodu toplog vremena početkom septembra”, rekao je Mihajlović.

On je napomenuo da su prosječne maksimalne temperature za Beograd za prvu dekadu septembra između 24 i 26 stepeni i dodao da, kada se izračuna srednja godišnja vrednost, temperature koje su zabilježene ove godine su znatno iznad prosječnih vrijednosti. Kako je najavio RHMZ, u Srbiji će do subote biti pretežno sunčano, a veoma toplo vrijeme biće prije svega na jugu i istoku zemlje, uz rijetku pojavu kratkotrajnih pljuskova, dok će od subote biti svježije. /tanjug/

PODIJELI